Мароко произвежда слънчева енергия нощем

4770
Мароко произвежда слънчева енергия нощем

На края на пустинята Сахара никнат редици с огънати огледала, докъдето се простира погледа на човек.

Те са част от нещо, което може да се превърне в най-големия парк за слънчева енергия в света. Мароко инвестира около 2.6 млрд. долара в строителството на комплекса Ouarzazate, който е в сърцето на стратегия за 9 млрд. долара за използването на един от най-великите природни ресурси - слънцето.

Когато бъде завършен през 2017 г., той ще покрива площ девет пъти по-голяма от Сентрал парк в Ню Йорк и ще генерира достатъчно електроенергия, за захранването на близо 1 милион домакинства.


Първата фаза на проекта бе официално открита през миналия месец, като още три подобни парка ще заработят до края на следващата година, според президента на мароканската Агенция за слънчева енергия, Мустафа Бакури.

"Много впечатляващо е," споделя Бакури пред CNNMoney. "Не можете да видите края на слънчевите огледала."

Мароко разработва слънчевите и други възобновяеми източници на енергия от годиниyears.

Страната си е поставила амбициозната цел до 2030 г. да задоволява над 50% от електропотреблението на населението чрез възобновяеми източници.

Мароко се опитва да се намали зависимостта си от вносно гориво и в същото време да намали вредните емисии, казва Бакури.

Страната използва слънчева технология, която работи много различно от традиционните слънчеви панели, които използват фотоволтаични клетки, за да конвертират слънчевата енергия директно в елетричество.

Комплексът Ouarzazate използва големи извити "огледала" които следят слънцето, както цветята, и използват радиацията, за да генерират пара в система от тръби. След това парата задвижва централна турбина, която генерира електричество, което пък се влива в електропреносната мрежа на Мароко, за да достигне до домовете и компаниите.

Вижте още: Германия ще добие 33% от електроенергията си от ВЕИ през 2015 г.

Най-впечатляващото може би е, че комплексът продължава да работи и след залез слънце. Топлината от системата може да бъде съхранявана в продължение на часове в хранилища пълни с втечнена сол. Това позволява генерирането на пара в продължение на часове, а турбината се върти и нощем.

Оперативната част от комплекса Ouarzazate в момента осигурява 2% от използваното дневно електричество в страната, а Мароко има да извърви дълъг път до постигане на целта си.

Потреблението на електроенергия в страната нараста бързо и инфраструктурата трябва да не изостава. Бакури очаква, че потреблението на електроенергия в  Мароко ще се удвои в следващите 10 г.

Способността да се съхранява слънчевата енергия в продължение на часове е от съществено значение за страна като Мароко, тъй като пикът на потреблението е след залез слънце, добавя той.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg