На първо място в ЕС сме по преброяване в интернет

1419
На първо място в ЕС сме по преброяване в интернет

В България 41.2% от преброените граждани са направили това чрез интернет. Този резултат нарежда страната ни на първо място сред европейските държави, обявили данни за електронно преброяване до момента. Това е посочено в Доклада на Националния статистически институт за приключване на Преброяване `2011 и за основните резултати от него, съобщиха от правителствената информационна служба.

Преброяването на населението и жилищния фонд през 2011 г. беше първото проведено в България в качеството й на държава-член на Европейския съюз. За първи път се проведе и преброяване по интернет чрез електронен въпросник като метод за регистрация на статистическите данни.

Окончателните данни от преброяването бяха обявени в безпрецедентно кратки срокове – в рамките на същата година. В останалите държави-членки тези процедури се планира да завършат най-рано в края на 2012 г.

Преброяването се проведе от 1 до 28 февруари м. г. То е 17-ото поред в демографската история на страната.

Данните от преброяването сочат, че към 1 февруари 2011 г. населението на България е 7 364 570 души. Намалението в последния 10-годишен период е с 564 331 души или с 0.7% средногодишно.

Две трети от намалението на населението се дължи на отрицателния естествен прираст, а една трета – на външната миграция.

Съотношението жени/мъже е 51.3% към 48.7 на сто.

Запазва се и тенденцията на урбанизация – в градовете живеят 5 339 001 души.

Най-голяма по брой население е област София (столица), в която са 17.5% от населението на страната, а най-малка е област Видин с 1.4% от населението.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg