НАСА ще осигури интернет в цялата слънчева система

3865
НАСА ще осигури интернет в цялата слънчева система

НАСА празнува първото разработване на нова технология на Международната космическа станция, която позволява по-лесното, по-бързото и по-ефикасното предаване на данни към Земята.

Става дума за първата стъпка към интернет връзка в Космоса, която е също толкова надеждна, колкото е wi-fi сигналът в дома ви.

Новата система, наречена Delay/Disruption Tolerant Networking (DTN), осигурява смарт решение на прекъснатите връзки и поставя основата за интернет връзка, която да обхваща цялата слънчева система. Възможността това да се случи в краткосрочен срок е голяма.


На планетата сме свикнали с това, което се случва, когато нещо блокира сигнала на безжичния интернет. Връзката се забавя и дори изчезва напълно.

За трансмисиите от Международната космическа стания това е голям проблем, тъй като обектите са големи и многобройни - планети, други космически кораби, радиационни вълни и т.н.

Тези препятствия забавят сигнала, а това понякога означава загуба на трансмисия.

DNT цели елиминиране на тези пропуски в изпращането на данни. Системата няма да избраща информация бит по бит. Щом връзката бъде прекъсната, DNT ще продължи процеса и ще съхрани информацията, изчаквайки възстановяването й. Това означава, че мрежата ще може да функционира, дори когато сървърът на реципиента е офлайн.

НАСА тества DNT технологията от години. Преди месец я инсталира на Telescience Resource Kit (TReK) - софтуер за изследователи, които да изпращат и да получават данни между операционните центрове.

За да бъде направен този огромен скок за бъдещето на интернет в Космоса, НАСА си партнира с един от "бащите на интернет" д-р Винтон Грей Серф, вицепрезидент в Google. Той е изтъкнат учен към лабораторията на НАСА в Пасадена, Калифорния.

Серф е работил в сътрудничество с екипа на НАСА, за да бъде разработена технологията. Той предсказва огромните ползи от нея в Космоса, а също така и на Земята. Особено в случаи на бедствия.

В някои случаи зареждането на батериите ще бъде проблем, а технологията позволява комуникацията да бъде отложена, докато зарядът на батерията стане адекватен. Това разбиране е релевантно към концепцията интернет на нещата, разяснява д-р Серф.

Бъдещето е тук. Всички ще бъдем добре свързани, приятели!

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

r
# 0
16:10 | 21 October 2016
бе вие имате ли идея какво й туй и колко йе голямо това Слънчевата система, и за колко време стига един бит информация стига от единия край до другия.... Според мен - не. Тъжно, ама това е общата култура на днешните списвачи...
Victor Pavlov
# 1
21:07 | 6 July 2016
Неграмотно преведена и написана статия. Да ви серя в устата, че сте неграмотни олигофрени.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg