Невероятно точните прогнози, направени от Стив Джобс през 1996 г.

10773
Невероятно точните прогнози, направени от Стив Джобс през 1996 г.

През далечната 1996 година най-голямата интернет търсачка в света Google все още е проект в Станфорд, а най-голямото достижение в софтуерната индустрия е операционната система Windows 95. Amazon пък е просто малък стартъп, продаващ книги.

Стив Джобс още не се е върнал в Apple, но това не му пречи да даде изключително забележително интервю за уебсайта Wired. И макар хитовите продукти на Apple - като iMac, iPod, и iPhone, да се създават години по-късно, Джобс прави някои прогнози, които са забележителни.

Ето някои от тях:


Основната прогноза на Джобс е, че мрежата ще стане доминираща и ще придобие огромни размери. Друга основна негова теза е, че търговията ще стане „убийствен хит“ в интернет.

„Търговията ще се облагодетелства основно от разрастването на интернет. Хората ще спрат да ходят в много магазини и ще си купуват неща през интернет“, прогнозира тогава Джобс.

Двадесет години по-късно Amazon осъществява продажби през интернет на стойност 105 милиарда долара, докато гиганти, като Walmart, се опитват да не затварят магазини. Междувременно много от традиционните търговски вериги вече фалираха.

Разбира се, и по отношение на онлайн търговията има грешки, като например Pets.com, който спира да функционира през 2000 година.

„Ако онлайн търговията достигне 10% от търговията със стоки и услуги в тази страна, това ще е феноменално“, коментира Джобс в интервюто. Според официални данни в САЩ онлайн търговията е в размер на 7.5% от общата търговия.

„Най-добрият начин да се гледа на интернет е като на директен канал за достъп до потребителите, независимо дали става въпрос за информация или търговия. Той ще направи посредниците излишни“, смята Джобс.

Към днешна дата компании - от производители на матраци до продавачи на софтуер, продават директно на крайните потребители през интернет.

„Интернет ще е една от тези основни промени, случващи се на бизнесите на всеки десет години. Следващите десет години ще минат под знака на глобалната мрежа. Големите компании, които не обръщат внимание на новите трендове, ще срещнат сериозни трудности“, прогнозира тогава Джобс.

Друга шокиращо точна прогноза на Джобс е появата на Tesla..., поне в известна степен.

„Вземете предвид бизнес индустрията. Толкова много средства се харчат за поддържане на запаси – милиарди долари. Запасите са нещо лошо. В тях компаниите позиционират тон от кеша си, като те са отворени за вандализам и са напълно ненужни.

Отнема огромно време да се управляват тези запаси, а в крайна сметка колата, която искате и цветът, който ви харесва, така или иначе не са налични. Няма ли да е хубаво да се отървем от тези запаси? Няма ли да е хубаво да си поръчате автомобил, в желания цвят и да го получите след седмица“, пита Джобс.

Към днешна дата Tesla почти няма запаси от автомобили на склад. Вместо това потенциалните купувачи преглеждат моделите и правят поръчка онлайн с по-късна доставка.

Джобс прогнозира правилно също така, че пазарът на десктопи ще среща затруднения през следващите 10 години. „Тежки времена предстоят за настолните компютри през следващите десет години, или поне до края на десетилетието“.

Без да иска Джобс може да е предвидил дори наличието на продукти като ноутбуците с операционна система Chrome, още преди Google да е приключил работата си по своята търсачка. „Възможно е някои хора да разработят някои интересни уеб-терминали и да продават хардуер базиран на тях“, коментира Джобс по време на интервюто.

Според Джобс много от хората вече живеят в среда на „информационна претовареност“ и „повечето хора получават повече информация, отколкото могат да асимилират. Това продължава да е вярно и към днешна дата, макар и потребителите на Instagram и Twitter, най-вероятно да изразяват друго мнение.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg