Смартфон камерите могат да станат средство за трансформиране на редица индустрии чрез прехода на селфитата от „забавно увлечение“ в технологичен феномен, според нов доклад на Sony Mobile. Докладът и придружаващото го изследване, проведено сред 6500 европейски потребители от Обединеното кралство, Франция, Германия и Испания, публикувани съвместно с Futurizon, установяват, че потребителите са отворени към "огромния брой потенциални приложения" на камерата и снимките от смартфона.

Съвместно с футоролога д-р Иън Пиърсън, Sony Mobile проучи редица сектори, които са склонни да включат смартфон фотографията и селфитата като технологична функция в бъдеще. Потенциалните приложения са всеобхватни – от тематични паркове със „селфи-влакчета", които позволяват на пристрастените към адреналина да заснемат преживяванията си на най-новите съоръжения, до шопинг маниаците, които ги използват като "виртуален личен асистент ", за да пробват различни тоалети само с натискането на един бутон.

След идентифицирането на тези приложения, над 6500 потребители споделиха мислите си относно еволюцията на селфитата като социална тенденция и стремежа към подобни по-функционални употреби на смартфон фотографията.

"Проектът ни даде реален поглед върху начина, по който се развиват селфитата, и защо те биха могли да станат средство за трансформирането на толкова много различни сектори", каза Мичио Марухаши, отговарящ за маркетинговата стратегия в Sony Mobile.

"В Sony Mobile сме изправени пред двойната задача да проектираме смартфони, които правят живота на потребителите по-лесен днес, но с поглед в бъдещето, и да насърчаваме иновациите и промяната. Винаги сме разглеждали фотографията като ключова функция в смартфона и именно заради това сме интегрирали напреднали технологии в селфи камерата на нашия Xperia™ XZ - за превъзходно качество на снимките. Затова е изключително вълнуващо да разберем, че потребителите са готови да прегърнат селфитата за такъв широк диапазон на употреба в близко бъдеще, което ще направи всекидневието ни по-лесно."

Докладът идентифицира 10-те най-популярни аспекта, в които потребителите вярват, че селфитата могат да се развият в следващите пет години:

1. Запознанства: Селфи с човека, с когото имате среща, за да разберете какво наистина си мисли

2. Медицина: Над една четвърт от хората биха предпочели да видят своя личен лекар чрез селфи или видео разговор за първична консултация

3. Банкиране за селфи поколението: Почти половината от 25-34 годишните биха се чувствали по-сигурни, ако достъпват банките си чрез "селфи парола"

4. В свободното време: Около половината от търсачите на силни усещания биха искал да изпробват "селфи-въртележка" - въртележка, която ви дава възможност да заснемете вашето преживяване, докато се случва

5. Във фитнеса/На тренировка: Селфита, които работят с изкуствен интелект, за да направят мониторинг на тялото, например сърдечния ритъм, и дори да дават предложения за подобряване на техниката и колко точно се извършва дадено упражнение

6. Точни размери на дрехите: Заснемане на 3D изображение на тялото с цел установяване точните размери на дрехите

7. В търговията: Използвате смартфон камерата си, за да пробвате различни тоалети, подходящи за формата на тялото ви, с натискането на един бутон

8. Социална валута: Плащате входа за кино или туристическа атракция чрез селфи

9. Роботи: Използвате вашия смартфон за контролиране на дронове или роботи, за да заснемат селфи от други или екстремни места10. Вкъщи: Използването на селфита за сигурност и достъп до нашите домове и автомобили



Д-р Иън Пиърсън, футоролог и създател на доклада „Бъдещето на селфитата“, добавя: "Беше изключително интересно да очертаем развитието на селфитата и смартфон фотографията съвместно с екипа на Sony Mobile. Но още по-насърчаваща бе реакцията на потребителите, които показаха, че са отворени към обхвата на бъдещата употреба на селфитата и видео разговорите."

"Резултатите ясно показват, че селфитата вървят към своята трансформация от забавно увлечение в технологичен феномен и дават храна за размисъл за редица индустрии. Потенциалът е огромен и ще бъде вълнуващо да бъдем свидетели как това ще се разгърне през следващите години. "