От 5 до 8 януари 2017 г. на CES в Лас Вегас Бош демонстрира как свързаните технологии превръщат нещата в партньори и асистенти във всички сфери на живота.

Глобалният доставчик на технологии и услуги представя на изложението иновативни решения за умния дом, интелигентния град, свързаната мобилност, индустрията 4.0 и сензорните технологии, които улесняват ежедневието и го правят по-комфортно и безопасно.

Smart Home – животът у дома става по-лек и безопасен

Системата Smart Home се разширява: С помощта на системата на Bosch Smart Home, всички свързани устройства в дома ви могат да се управляват само с едно приложение. Бош демонстрира на CES разширените функции на системата с детектори за дим и движение.

С новата екстра „мениджър на сценарии“ свързаният дом става още по-интуитивен, а ежедневието на потребителите се облекчава още повече. Например, когато напускате дома си, вече не е нужно да проверявате дали отоплението, електроуредите и светлините са изключени. Само с натискане на един бутон „мениджърът на сценарии“ в приложението Bosch Smart Home поема рутинните всекидневни функции.

По-голяма безопасност за дома: Бош презентира и три нови решения за повече сигурност вкъщи. С 360-градусова вътрешна камера и външната камера Eyes потребителят може да наблюдава какво се случва в дома му по всяко време и от всяка точка на света.

А външната камера Eyes е много повече от оптичен уред – тя комбинира датчици за светлина и движение, както и интерком система в едно интелигентно устройство. Още една екстра за сигурността предлага Twinguard от Бош, премиум детектор за дим със сензор за качеството на въздуха.

Благодарение на професионалната си технология Dual-Ray той разпознава еднозначно рисковите ситуации и така се избягват фалшивите аларми. Освен това сирената му може да се ползва за сплашване на неканени гости.

Личен асистент в кухнята: „Моят кухненски елф“ („My kitchen elf“), накратко – Майки, е концепция за персонален асистент, който служи като умен помощник в кухнята. Обслужва се гласово от потребителя. Майки ви изслушва, отговаря на въпросите ви и ви помага в ежедневните задачи.

Кухненският елф знае идеално какво има в хладилника, колко дълго трябва да се пече сладкишът и дали следобед ще e слънчево. С компетентната помощ на Майки и приложението Home Connect можете да обслужвате цялата гама домакински уреди.

Свързани електроинструменти: Бош предлага на професионалистите система, съдържаща всичко необходимо за оптимизация на работните процеси и повишаване на производителността – от продуктите до управлението на склада. И още нещо – ако притежавате свързан електроинструмент от Бош, можете да го персонализирате с приложение, да го конфигурирате индивидуално и да запишете настройките за бъдещо ползване.

Освен това потребителите получават информация за статуса на своя инструмент, както и съвети за отстраняване на неизправностите, например ако уредът се е изключил поради прегряване. Също така от приложението става ясно кога и колко дълго е ползван инструментът. В някои случаи то може да изпълнява и функциите на дистанционно управление – и да спести на професионалиста време и усилия.

Smart City – по-високо качество на живота, по-голяма енергийна ефективност и повече сигурност

Решения за интелигентния град: Бош показва на CES решения за мобилността, енергоснабдяването, сградите, сигурността, както и за дигиталното управление на градовете. Решенията за мобилността включват мониторинг на околната среда, свързано паркиране, флийт мениджмънт, е-мобилност и интермодален транспорт – комбинирането на различни видове превозни средства.

В областта на енергоснабдяването са представени виртуалните електроцентрали, енергийноефективните системи за отопление, топла вода и климатизация, както и устройствата за акумулиране на енергия. Решенията за сигурността обхващат противопожарните системи, контрола на достъпа и видеонаблюдението. За жилищните сгради Бош доставя технологиите на умния дом, както и свързани домакински уреди.

Интелигентни технологии за новите квартали на Сан Франциско: Като пример за успешен Smart City проект на CES Бош демонстрира как руините на изоставената корабостроителница и някогашният футболен стадион се превръщат в новите атрактивни квартали Сан Франциско Шипярд и Кендълстик Пойнт. Бош сътрудничи като технологичен партньор на калифорнийската проектна компания FivePoint за разработката на интелигентни решения за модерните градски райони.

Vivatar: Новото приложение Vivatar изпълнява ролята на ангел-хранител за хората в движение – например, когато се прибирате късно вечерта или спортувате в безлюдни местности. Потребителите поддържат GPS и чат връзка със семейството и приятелите си, които ги напътстват, ако се почувстват несигурни. При спешен случай с едно натискане на дисплея могат да извикат помощ чрез аварийната сервизна функция на Бош.

Community-based Parking /паркиране в общност/: Местата за паркиране покрай пътя са голяма рядкост в градските центрове и в някои жилищни квартали. С паркирането в общност Бош облекчава търсенето на паркомясто – когато минава покрай паркираните автомобили, колата измерва разстоянията между тях с ултразвуковите си сензори. Регистрираната информация се подава към дигиталната пътна карта.

С интелигентните си алгоритми системата на Бош оценява достоверността на данните и прогнозира наличието на празни паркоместа. Автомобилите, които са наблизо, имат достъп до дигиталната карта в реално време и водачите им могат да навигират директно към свободните места. През 2017 г. ще стартират пилотните проекти в САЩ. Заедно с Mercedes-Benz Бош вече тества паркирането в общност в региона на Щутгарт.

Свързаната мобилност – автомобилът се превръща в личен асистент

Как ли ще изглежда шофирането в недалечното бъдеще? Бош го представя на CES 2017 с новия си концептуален автомобил. Свързаността превръща колата в третата жизнена среда за човека, заедно с дома и офиса.

Персонализираната комуникация между автомобила и водача отваря вратата към все по-продуктивните, всеобхватни и сигурни услуги на бъдещето. Скоро и автоматизираното шофиране ще освободи на водача и пътниците време за други дейности. Те ще могат да ползват продуктивно времето, прекарано на път, за да пишат имейли или да се забавляват със стрийминг на музика и видео.

В новия си концептуален автомобил Бош презентира широка гама от иновации:
Разпознаване на лица и интелигентна персонализация: Щом водачът седне зад волана, камерата за мониторинг на водача (Driver Monitor Camera) разпознава незабавно лицето му и активира персоналните настройки на волана, огледалата, температурата в купето и на радиостанцията. Освен това по време на пътуване системата следи състоянието на водача и така повишава сигурността – ако шофьорът е на път да заспи или е много разсеян, колата го предупреждава и рисковата ситуация е избегната.

Хаптичен фийдбек с neoSense: Бутоните на сензорния екран с хаптичен /вибрационен/ фийдбек се усещат като съвсем истински. Така че ориентацията при обслужване на инфотейнмънт приложенията се случва и без поглеждане към сензорния екран. Още в началото на 2016 г. тази технология бе отличена с Наградата за иновация на CES и през изминалата година пое със сериозни крачки към серийното производство.

Кристално ясна видимост с OLED: В кокпита на концептуалния автомобил за първи път са интегрирани OLED дисплеи (с органични светодиоди) с кристално ясна видимост.

Дигитални външни огледала вече и в леките автомобили: Камерната огледална система (Mirror Cam System) е решение, базирано върху камера, което заменя двете странични огледала. Изображенията се възпроизвеждат на дисплеи до страничните греди на предното стъкло. Дигиталната техника дава възможност за ситуационно обусловена индикация. Когато автомобилът се движи по магистрала, визуалното поле се простира далеч назад, а при градски трафик по-широкият зрителен ъгъл повишава безопасността. Засиленият контраст подобрява видимостта при нощно шофиране.

Комуникация между автомобила и шофьора: В бъдеще интерфейсът човек-машина (Human Machine Interface - HMI) ще играе ключова роля в автомобилите, особено при автоматизираното шофиране. Например той ще информира водача на кои отсечки е възможно автоматично управление. За да премине към този режим, шофьорът ще трябва да натисне два бутона на волана и да ги задържи за няколко секунди. По време на автоматизираното шофиране HMI показва на водача данните от сензорите за обкръжение и колко време остава до момента, в който той отново трябва да хване волана.

Комуникация между автомобила и дома: По време на автоматизираното шофиране водачът разполага с повече инфотейнмънт функции на централния дисплей, отколкото когато управлява сам автомобила. Чрез връзката с интернет той може да провери предстоящите си задачи или да планира покупките си. С приложението Smart Home на Бош шофьорите могат да обслужват щорите в дома си, да проверят какво се случва в жилището им, дори да хвърлят и един поглед в хладилника. Има ли достатъчно храна? С едно натискане на бутона приложението бързо поръчва необходимите продукти във фирмата за доставки.

Комуникация между автомобила и велосипеда: Благодарение на комуникацията между превозните средства автомобилите ще бъдат информирани за другите участници в трафика дълго преди те да се виждат. Особено велосипедите често остават незабелязани, тъй като камионите и автобусите ги скриват. На CES Бош демонстрира комуникационната връзка между новия концептуален автомобил и велосипед. Чрез нея двете возила перманентно обменят информация за местонахождението и посоката си на движение. Така рискът от сблъсък се свежда до минимум.

Интегрирано решение за разплащания от Бош: Бош разработи това решение за електронни плащания, което предлага нови услуги през екосистемата на Интернет на нещата, включително и стандартна функция за плащане. Вече са сключени необходимите договори с много системи за електронни разплащания, сред които е и PayPal.

Комуникация между автомобила и автосервиза: На CES 2017 Бош презентира как функционира свързаният сервиз в комбинация с уеб базираните услуги и приложенията за добавена реалност. В бъдеще собствениците на автомобили и операторите на сервизи ще планират по-лесно посещенията в сервиза, а работните процеси ще бъдат оптимизирани.

Допълнително вграждане на система за аварийно повикване в автомобила: Бош демонстрира и адаптора Retrofit eCall за допълнително вграждане за услугата за аварийно повикване eCall. Той се включва директно в запалката и се държи като истински спасител - сензорът за ускорение идентифицира удара и активира аварийното повикване.

Местоположението на автомобила се предава чрез приложение за смартфон. Анализира се и тежестта на удара и автоматично се стартират нужните действия: при среднотежки пътно-транспортни произшествия контролният център се свързва директно с водача, за да определи дали е необходимо да се изпрати линейка или сервизен автомобил. Ако водачът не отговори на обаждането, моментално се изпраща линейка.

Актуализации на фърмуеър „по въздуха“ (FOTA): Свързаните функции и особено високо автоматизираното шофиране изискват постоянна надеждна работа по време на целия жизнен цикъл на автомобила. Задължителни са актуализациите на софтуера, които могат да се направят през облак. Бош предлага необходимите управляващи блокове за комуникация и централен гейтуей компютър, а ETAS и ESCRYPT (и двете компании са част от Бош Групата) доставят технологиите за пренос и кодиране. Те осигуряват и функционалната сигурност и защитата на данните след всяка актуализация.

Индустрия 4.0: Хората, машините и обектите са свързани в реално време
Портал за Интернет на нещата (IoT Gateway): С IoT-портала Бош предоставя екстрите на свързаната индустрия на операторите на по-стари машини, на които все още им липсват предпоставките за производство в мрежа – сензори, софтуер и връзка с IT системите на компанията. Свързаната система съчетава сензорна технология, софтуер и готов за IoT индустриален мениджмънт, чрез които става възможен мониторингът на статуса на машините.

Автоматичен производствен асистент: На CES Бош презентира автоматичния производствен асистент APAS, който прави работните процеси по-гъвкави и безопасни. Той поема напрягащите, опасните и монотонните операции и се проявява отлично в производството, тъй като е специализиран за тясно сътрудничество с хората. На щанда на Бош в Централната палата на панаира APAS сервира на посетителите кафе и захарен памук. Със сензорната си „кожа“ роботът усеща, ако някой се е приближил твърде много и веднага спира да работи.

Добавена реалност и излъчвания на живо в производството: При поддръжката на машини от типа на APAS персоналът получава помощ от новите решения на Бош в сферата на добавената реалност. Дигитална информация за техническите детайли допълва снимките на живо. На CES се симулира скъсване на кабел. Анимациите, придружени с ремонтни инструкции, водят оператора стъпка по стъпка през ремонтната процедура.

Така дори и сервизните техници без експертни познания могат бързо и ефикасно да откриват и отстраняват дефектите. С услугата видеоанализ на Бош служителите визуализират дистанционно производствените процеси в реално време. След това записите могат да се използват за целите на дейта майнинга, например при дългосрочен анализ на спорадично явяващи се неизправности.

Технологията на smart сензорите – миниатюрните сензори осъществяват свързаността
MEMS сензори: Откриваме миниатюрните MEMS сензори (микроелектромеханични системи) от Бош в автомобилите, смартфоните, геймърските конзоли, таблетите и в безброй много други устройства. Без тях редица приложения в потребителската електроника и в автомобилите са невъзможни. Те са мънички, но вършат огромна работа – спасяват живот, пестят енергия и създават комфорт за шофьора. MEMS сензорите от Бош са „очите и ушите“ на милиарди електронни уреди. На CES 2017 Бош представя нов MEMS сензор за приложения в гейминга, спорта и здравеопазването.

XDK сензорна платформа за разработка на нови IoT решения: XDK на Бош е широкоспектърна хардуерна и софтуерна платформа с различни типове сензори с Bluetooth и WiFi връзка. Компонентите включват и датчици за ускорение и обороти, магнитометър, както и сензори, измерващи нивото на шума, влажността, атмосеферното налягане, температурата и дигиталната светлина. Със сензорната платформа компаниите могат да разработят собствени IoT решения, съответстващи на потребностите им. XDK сензорната платформа се инсталира лесно и се адаптира към индивидуалните приложения.

Наградите за иновации на CES: Четири отличия за три решения на Бош
Наградени системи за мотоциклети: Мотоциклетните системи на Бош бяха удостоени с цели три приза. Информационната система за водача Integrated connectivity cluster (ICC) – интегриран клъстер за свързаност, е победител в категория „Аудио/Видео на борда“ („In-Vehicle Audio/Video“) и носител на награда в категория „Автомобилна интелигентност“ („Vehicle Intelligence“).

ICC обединява всички уреди на мотоциклетното табло в един дисплей, като дава възможност на водача да свърже смартфона си към мотоциклета и да ползва избраните приложения. Системата адаптира автоматично дисплея към актуалната ситуация, така че водачът получава само информацията, от която се нуждае в момента. И свързаното решение за сигурност (Lean connectivity unit) се изкачи на почетната стълбичка като лауреат на приз в категория „Автомобилна интелигентност“. То осъществява Bluetooth връзка между смартфона и малките мотоциклети и скутери.

Интелигентен бойлер за топла вода: Газовият проточен бойлер Greentherm 9000iSE също получи наградата за иновация на CES. С приложение на смартфона или таблета още докато сте на път можете лесно да включите уреда, да регулирате температурата на водата или да смените работния режим. При проблем във функциите потребителят получава съобщението за неизправност на смартфона си.

ОПОЗНАЙТЕ БОШ на CES 2017 в Лас Вегас, Невада, САЩ
На изложението за потребителска електроника CES 2017 Бош показва как „Интернет на нещата“ навлиза в личния свят, превръщайки нещата в партньори. Свързаните технологии предоставят персонална помощ във всички сфери на живота – подобряват мобилността, оформят градовете на бъдещето, вдъхват интелигентност на домовете, повишават ефективността на здравеопазването и улесняват работните процеси. За пети път Бош презентира на CES богато портфолио от свързани решения с мотото “Simply.Connected”.