Facebook си осигури лиценз за електронни пари в Ирландия и това означава, че може би се готви да започне peer-to-peer електронни плащания в Европа, съобщава сайтът wersm.com.

Плащанията през Messenger са възможни за потребителите в САЩ в последните малко повече от шест месеца, но до момента те не бяха налични в други държави в света. Неотдавнашно изследване на TechCrunch установи, че Facebook се е сдобила неотдавна с лиценз за електрони пари от Ирландската централна банка.

Лицензът позволява на социалната мрежа да предлага разплащателни услуги, включително кредитен трансфер, разплащателни трансакции и изпращане на пари.

Защо точно Ирландия? На първо място страната има най-големите Facebook операции в Европа. Освен това, тъй като Ирландия е член на ЕС, лиценз за електронни пари от централната й банка важи за останалите 27 страни членки на съюза благодарение на паспортизирането. То позволява на всички компании в страни членки на ЕС да извършват бизнес в останалите страни членки.

Какво ще прави Facebook с лиценза за електронните пари? Може би компанията се готви да пусне своята peer-to-peer разплащателна услуга през Messenger. Но според говорител на социалната мрежа компанията може да използва лиценза и за пускането на дарения за благотворителни каузи.

Сега единственият оставащ въпрос е дали Facebook ще използва лиценза в ЕС или само в еврозоната и по този начин ще избегне всички проблеми, свързани с валутния обмен.