Бъдещето, в което хората са заменени от машините, е на път да стане реалност в застрахователна компания в Япония, където над 30 служители бяха съкратени и сменени със система за изкуствен интелект. Тя може сама да изчислява заплащането на собствениците на застрахователни полици, пише Guardian.

Компанията Fukoku Mutual Life Insurance смята, че това ще увеличи производителността с 30%, а инвестицията ще бъде възвърната за по-малко от две години.

Тя съобщи, че ще пести около 140 млн. йени (1.17 млн. евро) на година след инсталирането този месец на системата за изкуствен интелект, която струва 200 млн. йени (1.64 млн. евро). Поддържката й ще струва около 15 млн. йени (117 000 евро) на година.

Решението вероятно няма да бъде прието добре от 34-те служители, които ще бъдат съкратени до края на март.
Системата е базирана на Watson Explorer на IBM, който според технологичната компания притежава „когнитивна технология, която може да мисли като човек“, а това й позволява „да анализира и интерпретира всички данни, включително неструктуриран текст, снимки, аудио и видео записи“.

Технологията ще може да чете десетки хиляди медицински удостоверения и ще отчита продължителността на болничния престой, историята на заболяванията и всякакви хирургични процедури, преди да изчисли заплащането.

Макар че изкуственият интелект ще съкрати драстично необходимото време за изчисляване на изплащанията на Fukoku Mutual, сумите няма да бъдат отпускани, докато не бъдат одобрени от служител от плът и кръв.

Свиващото се и застаряващо население на Япония, съчетано с напредъка на страната в роботиката, я превръща във водещо място за тестване на изкуствения интелект. Според доклад от 2015 г. на института „Номура“, близо половината от всички работни места в Япония могат да бъдат заети от роботи до 2035 г.

Изкуственият интелект скоро може да играе роля и в политиката на страната. Идния месец министерството на икономиката, търговията и промишлеността ще тества изкуствен интелект, който да помага на чиновниците да пишат отговори за министрите по време на заседания на кабинета и на парламента.

Ако експериментът се окаже успешен, той може да бъде възприет и от други правителствени агенции.

Снимка: Pixabay.com