Норвегия ще започне да заглушава FM станциите в някои области тази седмица, а процесът по закриването им ще завърши през 2017 г., съобщи правителството, цитирано от CNN.

Скандинавската държава преминава от FM на дигитално радио, наречено DAB, защото дигиталната опция предлага повече канали, по-добро аудио качество и ще позволи на радиата да спестят разходи.

„Основната причина Норвегия да е първата в света е свързана с норвежкия пейзаж, който включва дълбоки фиорди, високи планини и разпръснати селища. Поради това е изключително скъпо да се поддържа мрежата от FM радиа в Норвегия, в сравнение с другите държави“, съобщи правителството.

По негови изчисления радиостанциите ще спестят над 200 млн. крони (23.5 млн. долара) на година с елиминирането на FM честотата, а това ще им позволи да инвестират повече в радио съдържание.

Правителството не очаква работните места в радиостанциите да бъдат пряко засегнати от решението, тъй като те ще преминат към излъчване по DAB. Предвидено е изключение от правилата, което ще позволи на някои много малки местни радиостанции да продължат да излъчват на FM честоти.

Критиците твърдят, че изчезването на FM станциите може да остави два милиона коли без радио връзка, а това би създало риск за сигурността. Норвежката радио асоциация също предупреди, че разходите по закупуването на нови радиа ще се отрази зле на потребителите.

Анкета, публикувана в таблоида Dagbladet, показва, че две трети от участниците се противопоставят на принудителния отказ от FM честотите. Други държави, като Великобритания, също обмислят преминаването от FM към дигитално радио, така че успехът на прехода ще се наблюдава внимателно.

Норвегия има население от около 5.2 млн. души. Около 70% от домакинствата вече имат DAB радиа, съобщава сайтът Radio.no.

Снимки: Pixabay.com