Краят на таксите за роуминг в ЕС за хора, които използват мобилните си телефони в чужбина, е с една крачка по-близо, съобщава ВВС.

От средата на годината отпадат допълнителните такси за потребителите, но не и за телекомите. Те са се съгласили да изравнят цените, на които могат да купуват и продават услуги помежду си – три евроцента на минута разговор на потребител и един евроцент за SMS.

Европейският парламент и страните членки на ЕС трябва да потвърдят споразумението. Потребителите плащат такси за роуминг всеки път, когато се свързват към оператор, базиран в чужбина. Те се прибавят към цената на самото телефонно обаждане и когато то е кратко, могат да съставляват голям процент от общата цена.

Новите цени трябва да са достатъчно ниски за операторите, за да могат да предлагат безплатен роуминг на клиентите си, без да увеличават цената вътре в страната, но достатъчно високи, за да могат да покрият разходите си.

Освен това трябва да има достатъчно пари в системата за трайно поддържане и модернизиране на мрежите.

„Решението е последната стъпка в процеса, който започна преди десет години“, заяви д-р Емануел Малия - малтийският министър на конкуренцията и дигиталната икономика на Малта. „От идното лято, където и да пътуват в Европа, гражданите ще могат да се обаждат, да изпращат SMS-и, да сърфират в интернет и да останат свързани. Придвижването като у дома вече е реалност“, допълни той.

Според споразумението от 15 юни операторите в ЕС не могат да таксуват другите оператори с повече от 7.7 евро за гигабайт спрямо 50 евро досега. Цената ще намалява още на 1 януари всяка година до януари 2022 г., когато ще бъде 2.5 евро на гигабайт.

Цената на разговорите ще намалее от 0.05 евро на минута на 0.032 евро на минута от 15 юни, а текстовите съобщения ще струват 0.01 евро спрямо 0.02 евро досега. Цените ще бъдат преразглеждани на всеки две години и ще бъдат предложени нови лимити, ако е необходимо.

Първият доклад се очаква да излезе в края на 2019 г.