Уволнението на Стив Джобс от Apple е може би една от най-големите грешки в историята.

Но това е преценката от днес, когато технологичната компания може да се похвали, че е най-скъпият бранд в света, а също и най-скъпата компания на планетата, чиято оценка възлиза на 623 млрд. долара.

Грешката обаче е поправена. Това се случва преди точно 20 години. Именно на 20 декември 1996 г. Apple обявява покупката на 11-годишната компания на Стив Джобс NeXT Software за сумата от 400 млн. долара.

Apple заплаща в брой 350 млн. долара, а също така добавя и нови 50 млн. долара, с които се покриват дълговете на Next, пише CNET по онова време.

Тогавашните 400 млн. долара днес се равняват на 613 млн. долара, с отчитане на инфлацията. Като част от сделката Стив Джобс, който през 1985 г. е уволнен от компанията, която основава през 1976 г., се завръща начело на Apple.

Джобс по онова време е трябвало да докладва само и единствено на тогавашния главен изпълнителен директор и председател на компанията Джил Амелио.

Но Джобс не е човек, който може да е подчинен и този факт се променя само няколко месеца по-късно, когато Амелио напуска, а Джобс е назначен за временен изпълнителен директор.

Малко по-късно длъжността се превръща в постоянна, а всичко останало вече е история.