Силициева долина има не само в Калифорния. Ето къде са другите

13275
Силициева долина има не само в Калифорния. Ето къде са другите

© Pixabay.com

Всички знаем Силициевата долина в САЩ, но знаете ли, че в света има още подобни технологични центрове@ Испанският вестник El Pais публикува някои от тях.

1. Гиганти на кея в Дъблин


Разположени на кея в ирландската столица в района на Grand Canal Dock, Силициевите докове се издигат като иновативен център, в който гиганти, като Google, LinkedIn, Twitter и Airbnb, имат оперативни центрове - наред с още 250 компании.

Около 80% от технологичните компании в света имат централа в Дъблин, привлечени до голяма степен от ниските данъци в страната. Служителите на Google в ирландската столица са над 5000.

В технологичния център бяха инвестирани над 500 млн. евро през 2015 г. в повече от 1000 технологични компании, представени в Силициевите докове, сочат данни на Dublin Commissioner for Startups. Сред тях са компании, като Ding, Intercom или Teamwork.

2. Лабораторията в Сингапур

Градът-държава, която е сред най-интелигентните и свързани в света, също има голямо количество стартъп компании. В квартал One North броят на стартъп компаниите между 2005 и 2014 г. се увеличи от 24 000 на 55 000 благодарение на интензивните инвестиции в иновациите в азиатската държава, която се стреми да се превърне в най-развитата в света.

Сингапурският модел, определен от правителствената програма SmartNation, разчита на публично-частни партньорства и бюрократична и правна гъвкавост, за да стимулира създаването на компании. Тук се намират и центровете Биополис и Фюжънополис, посветени на биомедицината и технологиите. В тях работят част от 33 000-те учени на острова, чийто брой се удвои в последните десет години.

3. Ню Йорк - градът, който заплашва краля

Ню Йорк, който заема второ място по предприемачество в класацията Global Startup Ecosystem на Compass, също има свой център за иновации, наречен Силициева алея. Зоната в кварталите Флатайрън, Сохо и Трибека приема телекоми, компании, разработващи софтуер и видеоигри, биотехнологични и технологични компании.

Това е основният технологичен център на източното крайбрежие на САЩ. Само през 2015 г. са инвестирани около 7 млрд. евро в Силициевата алея, където средната заплата на служител в сектора на високите технологии е около 100 000 евро на година.Tumblr, OnDeck Capital и Etsy са едни от най-успешните стартъпи, които излязоха в последните години от тази лаборатория на Голямата ябълка.

4. Лагос – нигерийският град, в който се готви бъдещето

Квартал Яба в нигерийската столица Лагос беше посетен от основателя на Facebook Марк Закърбърг заради славата му в последно време на „люпилня“ на стартъпи в Африка. Според Закърбърг енергията в Яба, където са инвестирани 49.4 млн. долара през 2015 г., е невероятна.

От този иновационен център са излезли проекти, като Iroko, най-големият доставчик на Ноливуд – нигерийската кино индустрия, Konga, една от най-големите компании за продажби на дребно онлайн в Африка, и PayStack, компания за електронни плащания, в която редица технологични гиганти са инвестирали 1.3 млн. долара към края на 2016 г.

Но Нигерия започва да се утвърждава на огромен пазар с над 1.2 млрд. потребители на африканския континент.

5. Тел Авив – люлка на успешната израелска формула

В Тел Авив се създаде екосистема на технологични иновации, която много държави започнаха да имитират – израелската Силициева долина. Основана на развиването на националния талант и на научните изследвания, за разлика от „лова“ на чуждестранни таланти и фокуса върху информационните технологии в американската Силициева долина, този комплекс се намира на пето място в света като най-добро място за предприемачество, според класацията Global Startup Ecosystem на Compass.

Цената на петрола Пътната обстановка ИЗБОРИ 2017 > Свежо > Осем гастрономически места в Тел Авив Осем гастрономически места в Тел Авив Прекрасна дестинация за любителите на вкусна храна

От Израел, която влага 5% от своя БВП в научно-развойна дейност, са излезли едни от най-успешните идеи в последно време. Сред 4000-те стартъп компании са приложението за навигация Waze, придобито от Google за 1 млрд. евро, компанията Trusteer, създаваща софтуер за сигурност, купена от IBM за 1 млрд. евро, и PrimeSense - компания за 3D сензори, продадена на Apple за 345 млн. евро.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg