Всички знаем Силициевата долина в САЩ, но знаете ли, че в света има още подобни технологични центрове@ Испанският вестник El Pais публикува някои от тях.

1. Гиганти на кея в Дъблин

Разположени на кея в ирландската столица в района на Grand Canal Dock, Силициевите докове се издигат като иновативен център, в който гиганти, като Google, LinkedIn, Twitter и Airbnb, имат оперативни центрове - наред с още 250 компании.

Около 80% от технологичните компании в света имат централа в Дъблин, привлечени до голяма степен от ниските данъци в страната. Служителите на Google в ирландската столица са над 5000.

В технологичния център бяха инвестирани над 500 млн. евро през 2015 г. в повече от 1000 технологични компании, представени в Силициевите докове, сочат данни на Dublin Commissioner for Startups. Сред тях са компании, като Ding, Intercom или Teamwork.

2. Лабораторията в Сингапур

Градът-държава, която е сред най-интелигентните и свързани в света, също има голямо количество стартъп компании. В квартал One North броят на стартъп компаниите между 2005 и 2014 г. се увеличи от 24 000 на 55 000 благодарение на интензивните инвестиции в иновациите в азиатската държава, която се стреми да се превърне в най-развитата в света.

Сингапурският модел, определен от правителствената програма SmartNation, разчита на публично-частни партньорства и бюрократична и правна гъвкавост, за да стимулира създаването на компании. Тук се намират и центровете Биополис и Фюжънополис, посветени на биомедицината и технологиите. В тях работят част от 33 000-те учени на острова, чийто брой се удвои в последните десет години.

3. Ню Йорк - градът, който заплашва краля

Ню Йорк, който заема второ място по предприемачество в класацията Global Startup Ecosystem на Compass, също има свой център за иновации, наречен Силициева алея. Зоната в кварталите Флатайрън, Сохо и Трибека приема телекоми, компании, разработващи софтуер и видеоигри, биотехнологични и технологични компании.

Това е основният технологичен център на източното крайбрежие на САЩ. Само през 2015 г. са инвестирани около 7 млрд. евро в Силициевата алея, където средната заплата на служител в сектора на високите технологии е около 100 000 евро на година.Tumblr, OnDeck Capital и Etsy са едни от най-успешните стартъпи, които излязоха в последните години от тази лаборатория на Голямата ябълка.

4. Лагос – нигерийският град, в който се готви бъдещето

Квартал Яба в нигерийската столица Лагос беше посетен от основателя на Facebook Марк Закърбърг заради славата му в последно време на „люпилня“ на стартъпи в Африка. Според Закърбърг енергията в Яба, където са инвестирани 49.4 млн. долара през 2015 г., е невероятна.

От този иновационен център са излезли проекти, като Iroko, най-големият доставчик на Ноливуд – нигерийската кино индустрия, Konga, една от най-големите компании за продажби на дребно онлайн в Африка, и PayStack, компания за електронни плащания, в която редица технологични гиганти са инвестирали 1.3 млн. долара към края на 2016 г.

Но Нигерия започва да се утвърждава на огромен пазар с над 1.2 млрд. потребители на африканския континент.

5. Тел Авив – люлка на успешната израелска формула

В Тел Авив се създаде екосистема на технологични иновации, която много държави започнаха да имитират – израелската Силициева долина. Основана на развиването на националния талант и на научните изследвания, за разлика от „лова“ на чуждестранни таланти и фокуса върху информационните технологии в американската Силициева долина, този комплекс се намира на пето място в света като най-добро място за предприемачество, според класацията Global Startup Ecosystem на Compass.

От Израел, която влага 5% от своя БВП в научно-развойна дейност, са излезли едни от най-успешните идеи в последно време. Сред 4000-те стартъп компании са приложението за навигация Waze, придобито от Google за 1 млрд. евро, компанията Trusteer, създаваща софтуер за сигурност, купена от IBM за 1 млрд. евро, и PrimeSense - компания за 3D сензори, продадена на Apple за 345 млн. евро.

6. Лондонското Сити се цели високо

Силициевото кръгово е зона в Източен Лондон, в която се намира мощен технологичен хъб, който застрашава, заедно с нюйоркския проект, хегемонията на оригиналната Силициева долина. Цифрите плашат – според изследване на Лондонското училище по икономика секторът на високите технологии в британската столица дава работа на 744 000 души спрямо 692 000 служители в калифорнийския комплекс.

Компании, като Google, с отдел, посветен конкретно на иновациите, Facebook, Cisco и Amazon са инвестирали в предприемаческия център, с който си сътрудничат и институции като Лондонския университет и Императорския колеж в Лондон. От създаването му преди около шест години в лондонския технологичен хъб са инвестирани над 5 млрд. долара.

7. Чили – уникална програма

Чили се подготвя от известно време за технологично предприемачество. Латиноамериканската държава създаде програмата Startup Chile, която предлага 40 000 долара на предприемачи от цял свят, които имат идея с потенциал да се реализира на глобалния пазар. Избраните предприемачи получават едногодишна виза, офис и 6-месечен срок за развитие на бизнеса.

От друга страна, Научният и технологичен парк БиоБио, известен като Чилийската долина, е инкубатор на идеи, които вече са привлекли вниманието на филиали на водещи компании в Латинска Америка. В БиоБио, комплекс от 100 хектара в кампуса на университета в Консепсион, се очаква да бъдат разкрити в идните десет години 2000 работни места за висококвалифицирани специалисти с високо възнаграждение.

8. Джунгуанцун – китайското чудо

Малко извън Шънджън, гигантски град с големи традиции в технологичните изследвания, в Китай започва да се появява нов иновационен център – Джунгуанцун, квартал в Пекин, който включва както наскоро създадени компании, така и китайските централи на международни компании, от калибъра на Sony, Google, Oracle или Microsoft.

Китайският модел на развитие надхвърля фазата на имитациите – Weibo-Twitter, Baidu-Amazon, и от години залага на развитието на различни и уникални продукти, като например смартфоните на Huawei или ZTE. Те са проникнали и се разпространяват на глобалния пазар.

9. Барселона – приятелски град за иновациите

Много са инициативите, които превърнаха град Кондал в място, насърчаващо предприемачеството и стартъп компаниите. Квартал 22@, традиционна зона за текстилна промишленост, от близо десет години е екосистема, в която изникват технологични компании.

От тази нова вълна на иновации в Барселона излязоха хитове като Privalia, продадена за 500 млн. евро на френска компания, и Wallapop, компания за покупко-продажби в интернет. Освен това инициативи, като Barcelona Activa с публично участие и ежегодния технологичен конгрес „Мобилен свят“, подкрепят тази философия и превръщат Барселона в град, който привлича значителни чуждестранни инвестиции.

10. Бангалор – индийският технологичен център

Международният технологичен парк е комплекс от 28 хектара, който се намира в Бангалор - южен индийски град, в който живеят над 4 млн. души. Тук голям брой стартъп компании работят по иновационни проекти, главно разработване на софтуер, които по-късно биват придобивани от чуждестранни компании.

Освен това много индийски инженери, работещи в областта на изкуствения интелект, биват наемани от компании в калифорнийската Силициева долина.

Но в последно време индийското правителство стимулира центрове като Бангалор да избягват износа на индийски талант и да подпомагат създаването на местни компании, които могат да имат международно влияние.

11. Фукуока – японското обещание

Фукуока иска да се превърне в следващата японска Силициева долина. В страната, в която технологичният напредък е съсредоточен главно в Осака, Йокохама и Токио, този град от близо 1.5 млн. души на остров Кюшу съсредоточава все по-голям брой успешни стартъп компании. Сред тях е приложението за изпращане на съобщения Line, което има над 700 млн. потребители в цял свят.

Само през 2015 г. във Фукуока са създадени над 2500 компании, което поставя града на предни позиции сред най-предприемаческите градове в Страната на изгряващото слънце. Крайбрежният град предлага виза, която улеснява наемането на чужденци от японски компании, а данъците бяха намалени, за да улеснят развитието на нови компании.

12. Южна Корея инвестира в местни таланти

Технологичният парк Pangyo е индустриален комплекс в Съннам, в южната част на Южна Корея, в който националното правителство планира да инвестира 66 млрд. долара. Тук се намират технологични гиганти като Kakao, компанията, създала приложението за изпращане на съобщения KakaoTalk, използвано масово в Южна Корея, и Nexon, създател на видеоигри с много популярни заглавия.

Технологичният парк е инкубатор на стартъп компании, които стимулират местните таланти, а проектът се подкрепя от гиганти, като Samsung и LG.

13. Сколково – руският залог

Руското правителство инвестира в Сколково, за да има собствен иновационен център. Той обхваща площ от 400 хектара в западната част на Москва и там се издигат сгради с имена, които не оставят съмнение в целите на проекта, като „Матрицата“ и „Хиперкуб“.

Тук се разработват 3D принтери за органи и екзоскелети, които дават възможност на хора с увреждания да се движат сравнително лесно. Над 1000 стартъп компании правят изследвания в сектори, като зелена енергия, роботика, телекомуникации и биомедицина. Компании, като Microsoft, Samsung или Nokia, са сред първоначалните инвеститори, а MIT е един от съдружниците на Skoltech, университета в Сколково.