Калифорнийският стартъп Mayfield Robotics представи първия си домашен робот, който отговаря на своя потребител с изражението на лицето, движенията на главата и звуци.

Кюри е висок 50 см и тежи 6 килограма, има кръгла глава с големи очи, които се отварят и затварят, и тяло, което изглежда като че има ръце.

Роботът има способността да разбира думи и заобикалящата го среда, както и да припознава определени хора. Когато му зададете въпрос, той отговаря с изражението на лицето и движенията на главата.

Според изобретателите му именно способността да контактува е най-силното му качество.

Роботът се контролира с глас, има вградена камера, благодарение на която може да проверявате дома си, когато сте навън, четири микрофона за гласови команди, двойни високоговорители за възпроизвеждане на музика и Wi-Fi връзка.

Сензорите, които има, позволяват на Кюри да преодолява препятствията и да не се блъска в предметите у дома или да падне по стълбите.

"Докато отвън Кюри изглежда много сладък, в себе си той притежава технологии, използвани в последно поколение смартфони, игри и роботика“, казва Кайен Хсиао, един от основателите на Mayfield Robotics.

"Надяваме се Kuri да покаже на хората, и особено на децата, силата на технологиите и да вдъхнови за тях един нов свят на възможности за тяхното бъдеще", добави тя.

Кюри може да бъде поръчан предварително в САЩ на цена от 699 долара. Очаква се производството да започне в края на 2017 г.