Превръща ли се Румъния в Силициевата долина на Европа?

5230
Превръща ли се Румъния в Силициевата долина на Европа?

Коя е държавата с най-бързия интернет в Европейския съюз и втори по бързина в света? С максимален дебит от 73.6 мегабита в секунда през четвъртото тримесечие на 2015 г. румънският интернет далеч изпреварва този в САЩ (20-о място) и във Франция (52-о място), показва изследването „Състоянието на интернет“, осъществено от технологичната компания Akamai и цитирано от френският вестник Les Echos.

По среден дебит Румъния се намира на 10-о място в зоната, покриваща Европа, Близкия изток и Африка, и на 19-о място в света.

Това кара много компании, специализирани в новите технологии и/или в информационните и комуникационните технологии, да се установяват в Румъния. Поради това е много вероятно страната да се превърне в Силициевата долина на Европа, отбелязва Quartz.

За пет години Букурещ е успял да привлече най-малко 170 стартъп компании. В румънската столица се появяват все повече местни компании, главно специализирани в технологиите.

Бързината на интернет не е единственото предимство на Румъния. Страната, която се присъедини към ЕС през 2007 г. заедно с България, вече има втория най-бърз икономически растеж в съюза.

Оптични фибри на всички етажи

Годините на Чаушеску (1967-1989 г.), белязани от наблюдение на населението и много дейна тайна полиция, позволиха развитието на качествени телекомни мрежи. Освен това през 90-те години на миналия век националният оператор Ромтелеком задължи предприемачите да развиват собствени мрежи.

По това време румънските компании решиха да инвестират директно в оптични фибри, докато европейските им колеги се насочиха към старите мрежи от медни жици, които им костваха големи разходи.

Бързият интернет и съвременната телекомна инфраструктура, която не е скъпа за поддръжка благодарение на евтината работна ръка, превръщат Румъния в особено интересна страна за всички компании в технологичния сектор, които искат да се преместят на друго място. Освен това наемите на офис сгради там също са сравнително ниски.

Висококвалифицирани младежи

Тези компании могат да разчитат на квалифицирани служители в областта на информационните технологии, които не излизат много скъпо. Заплатата на млад IT специалист започва от 400 евро. Така румънците са известни с това, че са способни да постигнат много с малко разходи на средства.

И тук Румъния се възползва от годините на комунизма, когато режимът е обръщал особено внимание на обучението по различни видове науки, технологии, инженерство и математика, пише Quartz. Диктатурата вече е зад гърба им, но членовете на румънското „Поколение Y” (хората, родени между средата на 70-те и началото на 80-те години на миналия век), са израснали с качествен интернет и училищни програми, съсредоточени около математиката. Това обяснява и наличието на млади компетентни програмисти в страната.

Но също и на талантливи програмистки, защото Румъния е на трето място в Европа по брой жени, работещи в информационните и комуникационните технологии. 30% от програмистите в Букурещ са жени, докато в Лондон са едва 19%.

Според Quartz и това се дължи на комунистическото наследство, когато жените бяха задължавани да „участват в колективните усилия“.

Твърде малък пазар

Но не всичко в Румъния е толкова розово. Например, предразсъдъците към жените в технологичните среди и стартъп компаниите се запазват. Освен това младите румънски предприятия в сектора трудно се сдобиват с финансиране. Така за десет години те са набрали едва 13.1 млн. евро спрямо 8.1 млрд. евро за подобни компании в Лондон.

Румънският пазар е по-малък и с ниска покупателна способност. За да разширят активите си, румънските компании се чувстват принудени да обърнат поглед към чужбина. Quartz дава за пример стартъп компанията Aliens by Daria, специализирана в роботиката, която разработва личния асистент Woogie, който се управлява от гласови команди и е предназначен за деца.

Компанията се е насочила към американския пазар, който потенциално може да й донесе 30 млн. клиенти, въпреки че продуктът е изцяло замислен и произведен в Румъния. Но разходите за износ ще намалят приходите на Aliens by Daria.

В тази връзка, Букурещ често трудно задържа талантливите си хора, които се стремят към по-високоплатени работни места. Но за млада технологична компания, която иска да се установи, или за утвърдена компания, която се стреми да се премести на друго място, Румъния започна сериозно да прилича на мини-Силициева долина.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg