Програмист на Google спечели наградата Джон Атанасов

1919
Програмист на Google спечели наградата Джон Атанасов

На церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 за девети пореден път президентът Георги Първанов връчи наградата "Джон Атанасов" за постижения в развитието на информационното общество на името на известния учен от български произход и създател на първия цифров електронен компютър в света Джон Атанасов.

Наградата е учредена от президента Георги Първанов през 2003 г. Тя се присъжда всяка година на млад българин, който има значим принос за развитието на компютърните и информационните технологии и информационното общество в България.

Носител на наградата "Джон Атанасов" за 2011 г. е д-р Кузман Ганчев.

Той е роден е през 1981 г. в София, завършва компютърни науки в Swarthmore College - Пенсилвания, със степен бакалавър, като е отличен със специална награда за висок успех.

Притежава магистърска степен от Университета в Пенсилвания, където през 2010 година защитава успешно и докторската си дисертация в областта на машинното самообучение с приложение в компютърната лингвистика, по която работи в продължение на няколко години.

Автор е на общо 22 научни публикации, излезли в над 300 престижни международни списания и в трудове на международни конференции. Член е на международни програмни комитети, има референции за дейността си от известни учени.

Гостува и води лекции и курсове и у нас- към БАН и Софийския университет.

От есента на 2010 година е на работа в компанията Google, разработвал е системи за американските компании TrialPay Inc. и Bank of America. Един метод е намерил признание и се използва в компанията Yahoo! Inc.

Хараламби Хараламбиев пък е носителят на Грамота за приложни проекти и разработки в областта на развитието на електронното управление и информационното общество в България, връчвана през тази година за вотри път. Роден през1985 г., през 2009 г. се дипломира със степен бакалавър във Факултета по математика и информатика на Софийски университет „Св. Климент Охридски", специалност „Дискретни и алгебрични структури". Притежава редица национални и международни отличия в областта на информатиката и компютърните науки. Има 5 публикации и 1 публикация, която е под печат.

Държавният глава връчи и наградата "Джон Атанасов - за ученици". Лауреатът тази година е Румен Христов. Той е роден на 19 август 1993 г. От 2007 г. учи в Природо-математическата гимназия "Нанчо Попович" в Шумен. Сред отличията, които печели, са наградата на Шумен за ученик на годината в областта на природоматематическите науки за 2007 г., златен знак „За принос на младежкото иновационно и информационно общество"; златен медал на Международната олимпиада по математика в Тайланд, златен медал на Международната Жаутиковска Олимпиада по математика, физика и информатика, град Алмати, Казахстан, златен медал и второ място в крайното класиране на Международната олимпиада по информатика в Канада; златни медали на Младежката Балканска олимпиада по информатика, в Шумен, в Белград и в Бистрица (Румъния), където е и с най много точки в крайното класиране; сребърен медал на Международната олимпиада по информатика в Кайро.

Носител е на наградата "Джон Атанасов - за ученици" за 2008 г. и 2009 г.

В словото си по време на церемонията държавният глава изрази удовлетворението си от утвърждаването на инициативата като сериозен морален стимул за младите хора, посветили се на научни и приложни изследвания в областта на компютърните технологии и от съпричастността към нея от страна на българските университети, БАН, държавните институции, бизнеса.

Президентът подчерта, че наградата на името на Джон Атанасов е доказателство за това, че българският талант може да получава признание преди всичко в България и след това в чужбина, а не както през десетилетията е ставало обратното.

Георги Първанов изрази надеждата си, че неговият приемник не само ще продължи тази инициатива, но и че българските институции ще осъзнаят, че в условията на криза няма по-важни, по-перспективни и по-ценни инвестиции от инвестициите в човешкия капитал, в науката и образованието, в младите хора.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...