Програмист на Google спечели наградата Джон Атанасов

1983
Програмист на Google спечели наградата Джон Атанасов

На церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 за девети пореден път президентът Георги Първанов връчи наградата "Джон Атанасов" за постижения в развитието на информационното общество на името на известния учен от български произход и създател на първия цифров електронен компютър в света Джон Атанасов.

Наградата е учредена от президента Георги Първанов през 2003 г. Тя се присъжда всяка година на млад българин, който има значим принос за развитието на компютърните и информационните технологии и информационното общество в България.

Носител на наградата "Джон Атанасов" за 2011 г. е д-р Кузман Ганчев.

Той е роден е през 1981 г. в София, завършва компютърни науки в Swarthmore College - Пенсилвания, със степен бакалавър, като е отличен със специална награда за висок успех.

Притежава магистърска степен от Университета в Пенсилвания, където през 2010 година защитава успешно и докторската си дисертация в областта на машинното самообучение с приложение в компютърната лингвистика, по която работи в продължение на няколко години.

Автор е на общо 22 научни публикации, излезли в над 300 престижни международни списания и в трудове на международни конференции. Член е на международни програмни комитети, има референции за дейността си от известни учени.

Гостува и води лекции и курсове и у нас- към БАН и Софийския университет.

От есента на 2010 година е на работа в компанията Google, разработвал е системи за американските компании TrialPay Inc. и Bank of America. Един метод е намерил признание и се използва в компанията Yahoo! Inc.

Хараламби Хараламбиев пък е носителят на Грамота за приложни проекти и разработки в областта на развитието на електронното управление и информационното общество в България, връчвана през тази година за вотри път. Роден през1985 г., през 2009 г. се дипломира със степен бакалавър във Факултета по математика и информатика на Софийски университет „Св. Климент Охридски", специалност „Дискретни и алгебрични структури". Притежава редица национални и международни отличия в областта на информатиката и компютърните науки. Има 5 публикации и 1 публикация, която е под печат.

Държавният глава връчи и наградата "Джон Атанасов - за ученици". Лауреатът тази година е Румен Христов. Той е роден на 19 август 1993 г. От 2007 г. учи в Природо-математическата гимназия "Нанчо Попович" в Шумен. Сред отличията, които печели, са наградата на Шумен за ученик на годината в областта на природоматематическите науки за 2007 г., златен знак „За принос на младежкото иновационно и информационно общество"; златен медал на Международната олимпиада по математика в Тайланд, златен медал на Международната Жаутиковска Олимпиада по математика, физика и информатика, град Алмати, Казахстан, златен медал и второ място в крайното класиране на Международната олимпиада по информатика в Канада; златни медали на Младежката Балканска олимпиада по информатика, в Шумен, в Белград и в Бистрица (Румъния), където е и с най много точки в крайното класиране; сребърен медал на Международната олимпиада по информатика в Кайро.

Носител е на наградата "Джон Атанасов - за ученици" за 2008 г. и 2009 г.

В словото си по време на церемонията държавният глава изрази удовлетворението си от утвърждаването на инициативата като сериозен морален стимул за младите хора, посветили се на научни и приложни изследвания в областта на компютърните технологии и от съпричастността към нея от страна на българските университети, БАН, държавните институции, бизнеса.

Президентът подчерта, че наградата на името на Джон Атанасов е доказателство за това, че българският талант може да получава признание преди всичко в България и след това в чужбина, а не както през десетилетията е ставало обратното.

Георги Първанов изрази надеждата си, че неговият приемник не само ще продължи тази инициатива, но и че българските институции ще осъзнаят, че в условията на криза няма по-важни, по-перспективни и по-ценни инвестиции от инвестициите в човешкия капитал, в науката и образованието, в младите хора.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg