Р. Тренчева: Борбата в технологиите оттук нататък е на талантите

1675
Р. Тренчева: Борбата в технологиите оттук нататък е на талантите

Най-голямата липса на ресурси в България и в цял свят се изразява в две неща: времето и талантите. Това заяви Румяна Тренчева, изпълнителен директор на SAP Bulgaria & SAP South-East Europe по време на панела "Бъдещето на технологиите" на форума "Шумът на парите".

Тя сподели, че е приела да участва като лектор, защото форумът предлага нещо различно - темите са разнородни и е интересна идеята да бъдат събрани на едно място представители на бизнеса, които градят средата, в която се развиват технологиите.

Тренчева разглежда времето от гледна точка на това, че в наши дни е по-лесно и бързо да бъдат лансирани продукти на пазара, по-бързо се достига до клиентите, но същевременно е изключително важно създаването на таланти. Борбата е на талантите, категоричен е изпълнителният директор.

Според нея икономиките, регионите, държавите, които имат целенасочена политика по отношение на талантите, ще имат успех.

Предстоят интересни времена

За мен е важен въпросът за бъдещето на технологиите. Това е тема, която е ключова в контекста на България като страна и икономика и по отношение на процеси, които могат да рефлектират върху бъдещето на всички хора, заяви Румяна Тренчева. По думите й в България вече са започнали да се случват процесите, които са традиционни за абсолютно всички пазари.

Ако допреди казвахме, че сме развиващ се пазар, това не е така сега. Българският потребител е толкова образован, колкото и потребителят в други страни от света. Хората, които управляват бизнеси, са дори по-подготвени от техните колеги в Германия и Англия. Това води до разминаване на понятията за индустрии и технологии. Предстоят интересни времена, смята изпълнителният директор на SAP Bulgaria & SAP South-East Europe.

Тренчева изрази радостта си от факта, че все повече компании у нас прибягват до новите технологии и започват все по-бързо да ги внедряват. По думите й тези процеси са необратими, защото имаме лимитирани ресурси, увеличаващи се потребители в световен мащаб и желание на компаниите по-бързо да достигат до клиентите, защото от това зависи оцеляването на бизнеса им.

Профилът на талантите

Според изпълнителния директор на SAP Bulgaria в бъдеще няма да говорим за талантливи хора или специалисти. Талантът ще е резултат от интеграцията на колкото се може повече различни компетенции - физика, химия, астрономия и всички други науки, които се нуждаят от тласък от страна на информационните технологии.

Бъдещето на бизнес парковете ще бъде в трансформиране на пространството така, че да помещават разнородни компании, които на пръв поглед нямат нищо общо, но ще разполагат с възможност да намират общи идеи и да създават нови бизнеси.

Талантът е резултат на това колко сме различни и колко променяме представите си за технологиите. Иновации е имало винаги. Наблюдава се обаче едно ускоряване на иновациите, което понякога е такова, каквото ние може да не го искаме.

В този ред на мисли, днес никой бизнес не е нетехнологичен. Границите между индустриите се размиват. Телекомите не са телекоми. Банките не са банки. Те навлизат в други индустрии. Тези процеси все повече ще се конвергират. Успехът ще се определя от обединяването им в общност.

Форумът Шумът на парите се провежда със съдействието на основните ни партньори Коника Минолта и Уникредит Булбанк, както и партньорите Алкомет, Девня Цимент, Адмирал Маркетс, Garitage Investment Management, Капман Холдинг, Qatar Airways, MBL|CBRE, Провидънт Файненшъл, Residential Park Sofia, ЗАД България и Сирма груп Холдинг.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

Форумът се провежда с медийната подкрепа на сп. Мениджър, Агенция Фокус, Novini.bg, Fakti.bg, Offnews, Imot.bg, Kaldata, сп. Икономика, Seenews, economic.bg, в. Сега и Enterprise Europe Network.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg