Синдром на вибрациите - фантоми

992
Синдром на вибрациите - фантоми

Мобилните телефони дотолкова владеят ежедневието ни, че вече пораждат халюцинации. До този извод са достигнали американски учени.

Резултатите от тяхното проучване са публикувани в специализирано издание, наречено "Компютри и човешко поведение".

Оставяте телефона си на бюро или маса. Разсейвате се за момент. И в следващия миг сте повече от убедени, че мобилният ви апарат вибрира.

Посягате, за да отговорите на обаждането или SMS-а. Но се оказва, че никой не ви е търсил. Случаят вече е описан и изследван научно. Има си и име - "синдром на вибрациите-фантоми".

Над 80% от участниците в тестовете твърдят, че въпросният синдром често ги спохожда. Причините за явлението не са особено ясни.

Засега учените само класифицират данните за въображаемите вибрации и изказват хипотези за произхода им. Изследователите са забелязали, че измисленото трептене на апарата е усещано най-вече от хората, които използват телефоните много често.

Този факт подкрепя хипотезата, че електрическите сигнали, излъчвани от телефоните, влияят директно на човешката нервна система, посочва БНТ.

Възможно е обаче човешкото съзнание инстиктивно да реагира предварително малко преди да се случи напълно реалното обаждане. В този случай става въпрос за чиста интуиция. Проявата й зависи най-вече от вашето очакване към човека от другата страна на линията.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg