Стартъп с 200 млн. капитал се надява да спре биологичния часовник

4683
Стартъп с 200 млн. капитал се надява да спре биологичния часовник

Дори сред хиперактивните си колеги от технологичните среди Мартин Варсавски се откроява, започва материал на Forbes, запознаващ ни с най-новото начинание на предприемача.

Досега Варсавски е основал шест компании – повече дори и от най-активните серийни предприемачи. Освен това той е баща и на шест деца. Но роденият в Аржентина мъж се е устремил към постигане на „щастлива седмица“... и на двата фронта.

Варсавски започва работа по нова компания преди две години. Заедно с неговата съпруга Нина очакват дете през януари – третото от техния съвместен брак. „Засега го наричаме просто Седем,“ отбелязва шеговито той за Forbes.

Двете „седмици“ са неразривно свързани. Неговият нов стартъп - Prelude Fertility  - има дръзката амбиция да преобърне индустрията за борба с женското безплодие, а Седем ще бъде първото бебе на Prelude.

Стартъпът разполага с 200 милиона долара капитал, които смята да използва, за да предложи нов подход в медицинското подпомагане на зачатието. Prelude планира да използва съществуващата технология – ин витро оплождане и замразяване на яйцеклетки – за да даде възможност на жените да вземат своите решения за кариера и семейство, без да са под натиска на биологичния часовник.

Вместо да се концентрира върху жени, които наближават края на своята детеродна възраст, които често изпитват проблеми да заченат, Prelude ще се насочи към жени на 28-35 години. В тази възраст е по-лесно да се вземат яйцеклетки от пациента, а вероятността тези яйцеклетки да доведат до здрави бебета впоследствие е по-голяма.

Имайки предвид, че тенденцията в САЩ е все повече жени да отлагат раждането за след 30 години, Prelude смята, че може да предлага застрахователна полица, която да дава на жените повече контрол върху техните опции.

Prelude не е първата компания или институция, която мисли в тази посока. Макар някои да критикуват замразяването на яйцеклетки като рискова и често ненужна процедура, която създава у младите жени лъжовно чувство на сигурност, компании, като Extend Fertility и EggBanxx, вече предлагат финансови планове за по-лесното покриване на разностите по процедурата.

Преди две години Facebook и Apple станаха първите големи компании, които започнаха да предлагат замразяване на яйцеклетки като социална придобивка на своите служители.

Prelude обаче цели да придаде масовост на идеята, реализирайки я с типичния за Силициевата долина мащаб. Варсавски вече използва част от капитала, с който разполага, за да придобие мажоритарен дял в Reproductive Biology Associates of Atlanta (най-голямата клиника за ин витро оплождане в американския югоизток ), както и нейният филиал My Egg Bank (най-голямата дарителска банка за яйцеклетки в страната). Надеждата е, че придобивките ще положат основите на национален бранд за плодовитост.

Вместо да предлага услуги “на парче“, като замразяване на яйцеклетки, съхранение, ин витро оплождане и хормонално лечение, Prelude ще предлага цялостен пакет, който нарича Prelude Method. Той се състои от четири стъпки: замразяване и запазване на яйцеклетки, създаване на ембрион, когато жената е готова, подробно генетично сканиране за вродени болести и хромозомни аномалии и „трансфер на самостоятелен ембрион“, за да се намали вероятността от зачеване на близнаци и тризнаци – често срещано при ин витро процедурите.

Освен това компанията ще предлага и замразяване на семенна течност за пациенти от мъжки пол.

Prelude се надява да успее да направи процедурата по-достъпна от финансова гледна точка, предлагайки опции с ниски първоначални такси. Съхранението на яйцеклетките обаче ще започва от 199 долара на месец.

Компанията разчита, че младите жени ще изберат да плащат по няколко хиляди долара на година за възможността да разполагат с повече гъвкавост при търсенето на баланса между кариерата и семейството.

„Какви решения щяхте да вземете за живота си, ако знаехте, че вашите яйцеклетки са на сигурно място?“, пита Алисън Джонсън – собственик на маркетинг агенцията, която помага на Prelude да разработи пазарното си предложение. Джонсън е бивш ръководител на маркетинг отдела на Apple и е преминала през успешно хормонално лечение за собствените си проблеми със зачеването.

„Това е, което е наистина вълнуващо относно плана на Prelude,” допълва тя. “Дали ще решите да защитите научна степен, да изчакате правилната си половинка или да обиколите света – вашите яйцеклетки ще ви чакат. Според мен това е толкова освобождаващо за жените, колкото бе и (контрацептивното) хапче за нежния пол през 60-те.“


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg