Това са колите на бъдещето - без шофьор и много скъпи

10872
Това са колите на бъдещето - без шофьор и много скъпи

Колите на бъдещето ще шофират сами. И това далеч вече не са само футиристични идеи, а реални технологии, залагани от водещи производители като Mercedes, BMW и Tesla.

Като автономни се определят автомобилите, които могат да извършват определени дейности, включващи ускоряване, спиране, паркиране и т.н., без намесата на водачите.

Безшофьорните автомобили се разделят на два типа. Напълно автономни, които могат да превозват пътниците от точка А до точка Б без намеса на водача, и частично автономни, които могат да извършват определени функции сами, но все пак се налага намеса на водача.


Напълно автономни автомобили се очаква да дебютират едва през 2019 година, като през следващите няколко години потребителите ще трябва да се задоволят с частично автономни коли. 

Вижте още: Четири модела автомобили, които си заслужават

До края на 2020 година близо 10 милиона автомобила, или един от всеки четири, ще има характеристики на автономните автомобили, според изследване на ВI Intelligence.

Технологични компании също се включват в надпреварата за представяне на автономни автомобили, като наскоро от Google оповестиха, че ще тестват автомобилите си без шофьори това лято в Калифорния.

Напълно автономните автомобили също се разделят на две категории - с оператор и без оператор. Предвид на проблемите, свързани с регулацията, автономни автомобили без оператор едва ли ще видим в рамките на следващите 5-10 години.

Автономни автомобили с оператор могат да станат реалност в следващите пет години.

Предимствата на автономните автомобили са основно в насока на повишаване на сигурността на пътя. Само във Великобритания се очаква този тип автомобили да намалят смъртните случаи, свързани с произшествия на пътя с 2 500 за периода 2014-2030 година.

Все още са налице сериозни предизвикателства пред този род автомобили, свързани с регулацията и най-вече с високите разходи.

Според изследвания на IHS Automotive, технологиите за автономни автомобили ще добавят между 7 и 10 000 долара към средната цена на автомобилите през 2025 година - сума, която ще се намали до около 5 000 долара през 2030 година и 3 000 долара през 2035 година.

Напълно автономен автомобил в момента се изчислява да струва над 200 000 долара - цена, съпоставима с луксозните автомобили в момента.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg