В този индийски град произвеждат ток от отпадни води

5606
В този индийски град произвеждат ток от отпадни води

С бързо растящото си население и лошата си канализационна система, Индия е изправена пред сериозен проблем, в лицето на огромните количества отпадни и канални води, които се изливат ежедневно и замърсяват естествените водоеми в страната.

В град Ченай обаче местните власти са намерили хитроумно решение на проблема, чрез което отпадните води не само се пречистват по екологичен начин, но и се използват за производство на ток.

Според официални данни към 2011 г., Ченай е шестият по население град в Индия и четвъртата най-населена градска агломерация в страната. Многомилионото население на града предполага и наличието на голям брой пречиствателни станции за отпадни и канални води, за да не се допуска замърсяване на водните басейни в околността.

Интересното в случая е, че част от тези станции се използват не само за пречистване на отпадъка, но и за използване на неговия енергиен потенциал.

“В Ченай разполагаме с 13 пречиствателни станции за отпадни и канални води, като седем от тях са оборудвани с генератори на бигаогаз,” споделя в интервю за CNBC Пандиан Апакути - инженер във воднопречиствателната компания VA Tech Wabag.

В прцеса не се използва кислород, а се усвоява метанът от отпадните води и с него се захранват генераторите на пречиствателните централи. Това позволява на съоръженията да бъдат енергийно независими.

“По този начин ние правим процеса едновременно по-изгоден икономически и по-екологичен,” изтъква Малхари Хабу - мениджър в компанията Clarke Energy, която обслужва една от станциите.

“Биогазът, който извличаме, се състои основно от метан, който е опасен парников газ. Използвайки го за генериране на електричество, ние намаляваме парниковия ефект, който се причинява от тази станция,” допълва още Хабу.

Но това не е всичко. От компанията възнамеряват да използват пречистените от станцията води, за да покриват недостига на вода по време на суша.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...