В този индийски град произвеждат ток от отпадни води

5814
В този индийски град произвеждат ток от отпадни води

С бързо растящото си население и лошата си канализационна система, Индия е изправена пред сериозен проблем, в лицето на огромните количества отпадни и канални води, които се изливат ежедневно и замърсяват естествените водоеми в страната.

В град Ченай обаче местните власти са намерили хитроумно решение на проблема, чрез което отпадните води не само се пречистват по екологичен начин, но и се използват за производство на ток.

Според официални данни към 2011 г., Ченай е шестият по население град в Индия и четвъртата най-населена градска агломерация в страната. Многомилионото население на града предполага и наличието на голям брой пречиствателни станции за отпадни и канални води, за да не се допуска замърсяване на водните басейни в околността.

Интересното в случая е, че част от тези станции се използват не само за пречистване на отпадъка, но и за използване на неговия енергиен потенциал.

“В Ченай разполагаме с 13 пречиствателни станции за отпадни и канални води, като седем от тях са оборудвани с генератори на бигаогаз,” споделя в интервю за CNBC Пандиан Апакути - инженер във воднопречиствателната компания VA Tech Wabag.

В прцеса не се използва кислород, а се усвоява метанът от отпадните води и с него се захранват генераторите на пречиствателните централи. Това позволява на съоръженията да бъдат енергийно независими.

“По този начин ние правим процеса едновременно по-изгоден икономически и по-екологичен,” изтъква Малхари Хабу - мениджър в компанията Clarke Energy, която обслужва една от станциите.

“Биогазът, който извличаме, се състои основно от метан, който е опасен парников газ. Използвайки го за генериране на електричество, ние намаляваме парниковия ефект, който се причинява от тази станция,” допълва още Хабу.

Но това не е всичко. От компанията възнамеряват да използват пречистените от станцията води, за да покриват недостига на вода по време на суша.


Българският бизнес

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg