Yahoo намекна, че може да отпише почти цялата стойност на Tumblr

4472
Yahoo намекна, че може да отпише почти цялата стойност на Tumblr

През 2013 г. Yahoo похарчи 990 млн. долара, за да купи микроблога Tumblr. Сумата нараства до 1.1 млрд. долара, ако се включат задълженията на стойност 113 млн. долара.

Миналия месец Yahoo отписа 230 млн. долара от стойността на Tumblr. В началото на тази седмица от компанията намекнаха, че има вероятност да отпишат цялата стойност, свързана с положителната репутация на Tumblr.

По времето на придобиването от Yahoo заявиха, че стойността на сделката, свръзана с положителната репутация, възлиза на близо 750 млн. долара. Положителната репутация е сумата, платена за дадена компания извън счетоводния й баланс, в това число за неща, които трудно могат да бъдат изчислени, като репутацията й или идеи, които биха могли да донесат растеж в бъдеще.

С други думи, за да купи компанията, Yahoo е похарчила със 750 млн. долара повече от реалната стойност на активите на Tumblr. Сега обаче от Yahoo твърдят, че всичките тези 750 млн. долара могат да изчезнат безвъзвратно.

Това според Yahoo е резултат от много неща, между които по-малкия пазарен дял, по-бавния ръст на приходите и паричните потоци. От Yahoo обявиха наскоро, че Tumblr не е успяла да постигне заложената за 2015 г. цел от 100 млн. долара приходи.

Това обаче не означава, че Tumblr е обречена. Приходите й все още растат, а Yahoo я счита за един от трите си основни продукта за в бъдеще. Освен това, тъй като парите за сделката вече са изплатени, отписванията на стойността на активите не влияят особено върху финансовите резултати, което означава, че това ще промени единствено счетоводната стойност на активите, притежавани от Yahoo.

Фактът, че Yahoo може да отпише стойността на цялата част от сделката, свързана с положителната репутация на компанията - поразително признание за провал на най-голямата сделка под ръководството на главния изпълнителен директор Мариса Майер.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg