Японският производител на компютърна памет Elpida фалира

2132
Японският производител на компютърна памет Elpida фалира

Последният японски производител на компютърна памет Elpida Memory Inc., подаде заявление за фалит, който ще се окаже най-големият в страната за последните две години, след като цените на полупроводниците паднаха, а компанията не можа да си осигури за втори път спасителни средства от държавата, информира Bloomberg.

Elpida, която отчиташе загуба във всяко от последните пет тримесечия, има задължения в размер на 448 млрд. йени (5.5 млрд. долара) според документите, подадени в японското министерство на финансите. Производителят на динамична компютърна памет (DRAM) ще бъде отписан от Токийската фондова борса на 28 март.

Проблемите на производителя на чипове, задълбочени от падналите с 85% цени на продуктите му и поскъпналата йена, може да подсилят тайванските конкуренти и Samsung Electronics Co.

Японското правителство спаси компанията през 2009 г., а решението й сега да я остави да фалира е изненадващо според Йоширо Накатани, фондов мениджър в Asahi Life Asset Management Co.

Компанията не може да изплаща задълженията си по своя облигационна емисия, чийто падеж е днес.

Акциите на Elpida поскъпнаха с 0.6% до 334 йени за брой преди изявлението. Търговията с тях беше спряна след затварянето на пазара. Книжата на Elpida поевтиняват с 6.7% от началото на годината, а през миналата година загубиха 62% от стойността си.

Elpida, която е доставчик на редица компании, между които и Apple Inc., обяви по-рано този месец, че не е сигурна по отношение на това дали ще продължи дейността си, тъй като може да не разполага с необходимото финансиране.

Elpida не можа да сключи споразумение с министерството на търговията на Япония, с японската Банка за развитие и с основните си кредитори по отношение на задълженията в размер на 92 млрд. йени с падеж до април.

Фалитът на Elpida ще помогне на тайванските й конкуренти като Nanya Technology Corp, смятат анализатори.

Фалитът на компанията ще е най-големият в Япония, откакто Japan Airlines Corp. потърси съдебна защита от кредитори през януари 2010 г. с 2.32 трлн. йени задължения, показват данни на Tokyo Shoko Research. Elpida е имала 5 898 служители към 31 март.

Компанията получи 140 млрд. йени финансова помощ и заеми от правителството и от банки през 2009 г., след като отчете рекордна загуба, заради падащите цени на чиповете.

Цените на DRAM чиповете паднах до рекордно ниско ниво през миналата година, след като доставките на персонални компютри не оправдаха очакванията на анализаторите, а продажбите на таблета iPad на Apple скочиха.

Цената на основната 2GB DDR3 памет падна до рекордно ниските 71 цента през ноември, в сравнение с 4.85 долара на 1 септември 2010 г., на фона на намаляващите продажби на персонални компютри, според DRAMeXchange, най-големия спот пазар за чипове.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Konstantin
# 0
19:05 | 12 May 2012
That's way the bestest anwser so far!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg