За да работиш в Google, трябва да знаеш какво да правиш в миксер

2724
За да работиш в Google, трябва да знаеш какво да правиш в миксер

Да работиш в отдел "Човешки ресурси" на калифорнийската компания Google не е лесно. Всяка година 1 милион души подават документи за работа в нея. Но само един на 130 успява. За сравнение, в Харвард влиза всеки четиринадесети.

По тази причина въпросите към кандидатите са важни. "Уол Стрийт Джърнъл" е получил достъп до въпросниците и възможните отговори, съобщава БГНЕС. Много от въпросите са истински загадки, а целта им е да се види реакцията на кандидата. Търсят се определени качества за всяко работно място, затова въпросниците са най-разнообразни. Пример за странен въпрос: "Намалили са ви до размер на петцентова монета и са ви сложили в миксер. Вашата телесна маса намалява пропорционално на плътността. Миксерът ще се включи след 60 секунди. Какво ще направите?".

Ключът към отговора е думата "плътност" и се оказва, че ако кандидатът насочи отговора си към нея, ще е спечелил ценни точки. Има много други като този въпрос, чиято цел не е конкретен отговор.

Примерно: "Направете план за евакуация на Сан Франциско" или "Опишете едно пиле като използвате програмен език".

В други случаи компанията е поискала поетични отговори от кандидатите като: "кое е най-красивото уравнение, което сте виждали?". По принцип не се очаква конкретен отговор, а се оценява способността на кандидатите да разсъждават творчески.

 Един от най-странните въпроси е гласял следното: "Човек си бутал колата и загубил богатството си. Какво се е случило?". Един успешен кандидат отговорил простичко: "Играел е на "Монополи"." Освен бърза реакция, отговорът показвал и чувство за хумор.

С две думи, целта не е да се избере най-подготвения кандидат, а на този, който най-добре се адаптира към начина на мислене и философията на Google.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...