Заплахата, която трябва да плаши най-много финансистите

1218
Заплахата, която трябва да плаши най-много финансистите

Броят на компютърните престъпления, извършвани срещу компании от финансовия сектор, расте с всяка година. По данни на PricewaterhouseCoopers компютърните атаки през 2011 г. са били второто най-разпространено престъпление в отрасъла, отстъпвайки само на незаконното присвояване на активи, съобщава РБК Daily.

Независимо от това много компании още не са се погрижили за компютърната си сигурност.

PricewaterhouseCoopers е направила изследване сред 3 877 компании от 79 страни, като 23% от тях са във финансовия сектор.

Според консултантската компания 38% от всички незаконни действия в отрасъла са киперпрестъпления. За сравнение заплахата да станат жертва на такива престъпления сред останалите компании е 16%.

Подобна статистика отразява като цяло любовта на мошениците към финансови афери, в които се въртят големи пари. За последните 12 месеца с измами в мрежата и в реалния живот са се сблъскали 45% от финансовите компании, докато за останалите сектори показателят е 30%.

„Възходът на киберпрестъпността не е учудващ, като се отчете фактът, че в сектора се съхранява голям обем информация, която може да бъде потенциално интересна за правонарушителите. Сега в света функционира истински черен пазар на крадена или компрометирана информация“, заяви партньорът на PwC Андрю Кларк.

Според специалистите резкият скок на регистрираните киберпрестъпления до голяма степен се обяснява от развитието на средствата за следене на тези заплахи. „Заплахата от такива престъпления е съществувала винаги, просто никой не знаеше за нея“, обяснява и Уилям Бир, директор по киберсигурността на PwC.

От компанията обръщат внимание на пет елемента на компютърната защита. Към тях се отнасят вътрешните средства по разкриване и предотвратяване на компютърни атаки, възможността за екстремно изключване на компютърните мрежи, медийни планове за съобщаване на информация за извършени атаки, инструменти за разследване, както и достъп до странични средства и специалисти в издирване на нарушителите. Едва 18% от финансовите компании са разработили и петте елемента от компютърната защита.

Изтичането на информация обаче струва все по-скъпо. По данни на Ponemon Institute и корпорацията Symantec разходите за защита и разследване на минали компютърни атаки за средностатистическите компании във Великобритания е стувало 1.9 млн. паунда през 2010 г. С всяка година сметката се оскъпява с по 10%.


 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Kenia
# 0
03:06 | 18 June 2012
Son of a gun, this is so hlepful!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg