Знаете ли откъде идва буквата i при продуктите на Apple?

11288
Знаете ли откъде идва буквата i при продуктите на Apple?

От години виждаме буквата i в имената на продуктите на Apple - iMac, iPod, iTunes, iPhone, iPad. Дали обаче знаете какво означава тази буква и какъв е нейният произход?

Тя се появява за първи път при серията компютри на Apple - iMac през 1998 година.

На специална пресконференция на Apple през въпросната година Стив Джобс обяснява, че i въплащава в себе си много неща.


“iMac е плод на брака и вълнението между интернет и функционалността на Macintosh”, коментира Джобс тогава. „Обозначаваме с тази буква номер едно причината, посочвана от нашите потребители, относно това за какво ще използват компютър – а именно да имат достъп до интернет бързо и лесно“, допълва още Джобс.

През 1998 г. буквата i е обозначавала internet и неговата определяща роля в продуктите на компанията.

Освен за интернет обаче, буквата влага в продуктите на Apple и други значения – а именно individual (индивидуалност), instruct (иструктиране), inform (информиране) и inspire (вдъхновяване). Тези значения са представени в слайд по време на презентация от Джобс.

С течение на времето буквата i постепенно губи органичната си връзка с интернет и постепенно се превръща в запазена марка на продуктите на Apple, с които автоматично се асоцииира.

С представянето на нови продукти обаче важността на i започва да се измества. Умният часовник на компанията, вместо iWatch, бе наименуван Apple Watch, а телевизията на компанията е Apple TV вместо iTV. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg