Топ 10 на най-големите застрахователни брокери у нас?

2069
Топ 10 на най-големите застрахователни брокери у нас?

© Pixabay

Бизнесът на застрахователните брокери продължава да расте и през 2021 г., като за първите шест месеца, данните на Комисията за финансов надзор показват ръст от 6.57%.

Брутният премиен приход, реализиран от брокерите в периода 1 януари – 30 юни, достигна 921 млн. лева, спрямо 864 млн. лева за преди година.

Същевременно постъпленията от комисиони растат до 149 млн. лева, срещу 136.8 млн. лева за първите шест месеца на 2020 г.


Следва да се отбележи, че в тези приходи не са включени премийните приходи от комисиони, реализирани от посредническа дейност в полза на застрахователи със седалища в други държави.

Средните комисиони в сектора се увеличават от 17.6% на 18.1%, като при най масовите автомобилни застраховки те са респективно 14.8 на сто за Гражданската отговорност и 24 на сто за Автокаско.

И така, нека видим кои са най-големите застрахователни брокери в страната към 30 юни:

Общо 115 от застрахователните брокери са отчели премийни приходи от над 1 млн. лева за първите шест месеца на 2021 г. От тях 21 имат премийни приходи от над 10 млн. лева, докато първите 20 пък могат да се похвалят с над 20 млн. лева.

Лидерските позиции отново, както и преди година са за Ес Ди Ай Груп и Ай Енд Джи Иншурънс Брокерс, реализирали съответно 69 и 63 млн. лева премиен приход, спрямо 66 и 57 млн. лева за преди година.

Тотал Инс заема третото място, като оставя след себе си Марш ЕООД и Дженерал Брокер.

Амарант България и Брокер Инс заемат шестата и седма позиция, докато в топ 10 попадат още Уникредит – Застрахователен брокер, Мусала Иншурънс Брокер и АС-БГ.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg