TransferWise вече е най-скъпият финтек стартъп в Европа

684
TransferWise вече е най-скъпият финтек стартъп в Европа

Компанията за парични преводи TransferWise, която се конкурира с Western Union, вече е оценявана на 3.5 млрд. долара след финализирането на нов кръг за набиране на средства. Така TransferWise вече е най-скъпата финтек компания в Европа.

С намаляването на таксите и предоставянето на лесна за използване онлайн платформа, която помага на потребителите да прехвърлят средства в световен мащаб и да следят преводите си, базираната в Лондон компания използва модерен подход към сфера, в която от години доминират гиганти, като Western Union и MoneyGram.

Компанията твърди, че се бори за повече прозрачност около таксите, които банките и компаниите за валутни транзакции налагат на своите клиенти за прехвърлянето на пари в чужбина.

“Преди осем години имахме мечта и в известен смисъл целия свят беше против нас,” заявява пред CNBC съоснователят на TransferWise и председател на компанията Таават Хинрикус.

“Успяхме стъпка по стъпка да изградим бизнес и да променим средата около нас, така че да е много по-добра за потребителите.”

TransferWise няма да добави нови средства към счетоводния си баланс с новата инвестиция, а вместо това предоставя на служителите и на първите акционери възможността да продадат част от дяловете си във вторично предлагане на стойност 292 млн. долара.

Как една грешка създаде бизнес за 1.5 млрд. долара?Докато се обвинявал, че е

Европейската компания за дялово инвестиране Vitruvian Partners и щатските инвестиционни компании Lone Pine Capital и Lead Edge Capital са купили акции от настоящи акционери, докато едни от първите акционери в лицето на Andreessen Horowitz и Baillie Gifford са увеличили дяловeте си в компанията.

Фондове, управлявани от BlackRock, също са допринесли към последния кръг на финансиране.

“Ние сме печеливша компания в последните две години и разполагаме със значително количество кеш в счетоводния си баланс,” казва Хинрикус. “Компанията няма нужда от кеш.”

TransferWise обяви 6.2 млн. паунда (7.9 млн. долара) печалба за финансовата година, приключила през 2018 г., докато годишните й приходи почти се удвояват до 117 млн. паунда.

Компанията твърди, че привлича по 10 000 нови бизнес клиента месечно и вече разполага общо с 5 млн. клиента и обработа преводи на стойност 4 млрд. паунда всеки месец.

Последният кръг на финансиране направи TransferWise най-скъпия финтек стартъп в Европа, като компанията изпревари британската OakNorth, която за последно се оценяваше на 2.8 млрд. долара.

Хикрикус твърди, че компанията не бърза да излиза на борсата.

“Вярваме, че някой ден, в крайна сметка, ще станем публична компания, но в момента това няма отношение към нещата, които искаме да направим в следващите няколко години,” казва той.

Засега компанията е концентрирана върху растежа си. TransferWise в момента има над 1 600 служители в световен мащаб и ще наеме още 750 в следващите 12 месеца, според Хинрикус.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg