Цветан Алексиев: Знанието трябва да се управлява, за да е полезно

3417
Цветан Алексиев: Знанието трябва да се управлява, за да е полезно

Технологиите за активно управление на знанието вече не са опция, а са нещо задължително. Това заяви главният изпълнителен директор на Сирма Груп Холдинг Цветан Алексиев по време на десетото издание на финансовия форум "Шумът на парите". Той взе участие в панела, посветен на високите технологии.

"Днес наблюдаваме сливане на физическия, биологическия и цифровия свят. Говори се, че сме на прага на четвъртата индустриална революция. В тази връзка и държавите, и компаниите трябва да преосмислят начина, по който правят бизнес и по който работят", каза още той. 

Според Алексиев знанието и информацията стават най-големите ценности. 


"Ние в Сирма Груп работим със знаннието и информацията в рамките на организацията. Може би сте чували за т. нар. "пирамидата на информацията" - в дъното й стоят данните, след това идва информация и накрая е знанието. Идеята е да управляваш знанието "мъдро", така че то да е полезно за организацията, или ако говорим в по-голям мащаб - за държавата", допълни изпълнителният директор на компанията. 

По думите му големите корпорации инвестират активно в такива проекти. Сред клиентите на Сирма Груп фигурират световни компании от света на финансите (JP Morgan Chase, Bank of America, Citygroup, Standard & Poors), фармацията (Astra Zeneca, Novartis) и медиите (Financial Times).

"Британският парламент също използва нашите продукти. Те използват технологиите ни, за да публикуват закони и нормативните документи и да улеснят търсенето за потребителите. Не съм сигурен обаче доколко им помагат, имайки предвид ситуацията около брекзит", пошегува се Алексиев.

Той каза още, че компанията се сблъсква с проблема с търсенето на кадри, както и всеки друг сектор.

"Това, че изкуственият интелект навлиза в бизнеса, не означава, че светът трябва да се откаже от човешкия интелект. Напротив - той става все по-ценен ресурс", изтъкна изпълнителният директор на Сирма Груп.

На въпрос дали изкуственият интелект може да промени начина ни на живот, без дори да го осъзнаваме, той отговори, че това неизбежно ще се случи и на практика вече се случва.

"Достатъчно е да сравним ежедневието си преди няколко десетилетия с това, което имаме днес. Налага ни се да използваме дигиталните устройства все по-често. Съзнанието ни все повече ще бъде там, някой ден можем да мислим и за дигиталното безсмъртие", коментира още Алексиев.  

Според него днешните деца, които се влияят най-силно от новите технологии, ще бъдат средностатистическите потребители след 10 години. Алексиев обаче не вярва, че изкуственият интелект, или машините в най-общ смисъл, могат да се превърнат в заплаха. 

"Ако изведнъж не се "пръкне" изкуствен интелект, който да заплаши съществуването на човечеството, няма да има проблем. Много по-вероятно е нещата да се случват постепенно. Виждате какво се случва с интернет гигантите - лека-полека те стават обект на все повече регулации. Същото ще стане и с изкуствения интелект", прогнозира директорът на Сирма Груп.

На въпрос как човешкият елемент да бъде запазен "в центъра" на технологичния напредък, Алексиев отговори, че софтуерните компании правят всичко, за да запазят кадрите си.

"В центъра на индустрия като нашата, която се развива бързо и има нужда от "умни глави", хората са най-важни. И компаниите правят всичко, за да ги задържат - стаи за отдих, безплатни плодове, каквото се сетите, го правим. Малкото, което ни липсва, е да "пооправим" малко държавата. Основното предизвикателство е да не избягат и малкото способни хора, които имаме", каза още той.   

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2019

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg