Турция е страната, в която се консумира най-много хляб в света. Със 199.6 килограма хляб годишно на глава от населението турците са най-големите потребители на хляб, според Книгата на рекордите "Гинес".

Данните бяха представени на конференция на тема "Секторите сирена и хляб в етапа на хармонизация с ЕС", организирана от бюрото на ЕС в Одрин.

Хикмет Бояджъоглу, професор в Техническия университет, подчерта, че пред турските хлебопроизводители стоят сериозни отговорности за изпълнение на европейските критерии за сигурността на храните, включени в така наречения бял документ.

Хлебопроизводството е изключително важен сектор на турската икономика. Основните хлебопроизводители са фурните, които са изключително популярни във всички региони.

По думите на професор Бояджъоглу в последно време се наблюдава бърз преход от фурнаджийство към индустриално производство на хляб. За да просъщестуват махленските фурни, трябва да се върви към обединяване на тези два фактора, смята експертът.