Twitter пред нов регулаторен сблъсък в ЕС, Meta - пред юридически в САЩ

883
Twitter пред нов регулаторен сблъсък в ЕС, Meta - пред юридически в САЩ

© Pixabay

Във вторник, водещият регулатор за защита на личните данни за Twitter в Европейския съюз обяви, че е обезпокоен от факта, че американската компания, собственост на Илон Мъск, е стартирала абонаментната си услуга Twitter Blue в региона, без да се консултира него, съобщава Reuters. 
 
През последните дни социалната мрежа стартира услугата на няколко пазара в ЕС, предлагайки на всеки, който е готов да плати, “синя значка”, която досега беше безплатна, за да верифицира автентичността на своя профил. 
 
Услугата беше стартирана в САЩ в края на миналата година.  
 
Ирландският комисар по защита на данните Хелън Диксън, която представлява водещият регулатор за Twitter в ЕС, тъй като европейската централа на компанията се намира в Дъблин, коментира, че новата услуга повдига въпроси, свързани с поверителността на личните данни. Критиката ѝ е насочена към процеса на верификация на акаунтите и данните, които са нужни за него. 
 
"Тази седмица сме по-загрижени по случая, след като видяхме, че новата абонаментна услуга на Twitter вече е факт в някои страни от ЕС. Бяхме уверени, че това няма да се случи преди да има обсъждания с нашата служба", казва Диксън в интервю за Reuters. 
 
Все още не е започнало официално разследване по случая, но Twitter отдавна е в полезрението на Диксън. Още през ноември тя изрази загриженост относно въздействието на резките съкращения на работни места върху способността на социалната медия да изпълнява задълженията си за защита на личните данни. Тези подозрения се появиха, след като Илон Мъск придоби платформата. 
 
Но Twitter далеч не е единствената социална мрежа, над която се сгъстяват регулаторните и правните облаци. Reuters съобщава, че Meta е направила неуспешен опит да прекрати съдебно дело във федералния съд в Бостън, в което се твърди, че е откраднала поверителна информация от стартиращата компания за изкуствен интелект Neural Magic Inc. 
 
По този начин компанията-майка на Facebook ще се сблъска със съдебен иска за това, че е откраднала "пробивните" алгоритми на Neural Magic, които позволяват на системите за изкуствен интелект да обработват информацията по-бързо. 
 
Според експерт, чиито показания са били допуснати от съда, Meta дължи на Neural Magic до 766 млн. долара под формата на лицензионни такси. 
 
Представители на Meta и Neural Magic все още не са коментирали официално делото.   
 
Базираната в Съмървил, Масачузетс, компания Neural Magic е основана от двама бивши изследователи от Масачузетския технологичен институт. Според нейния уебсайт сред инвеститорите ѝ са фонда за рисков капитал Andreessen Horowitz, VMware, Comcast и Verizon. 
 
През 2020 г. Neural Magic съди Meta, тогава известна като Facebook, за предполагаема кражба на алгоритми, които позволяват на по-простите компютри да извършват по-ефективно сложни математически изчисления и помагат на учените да използват по-големи масиви от данни. 
 
Според твърденията в иска Meta е наела на работа компютърния специалист на Neural Magic Александър Златески, който е предоставил на гиганта в областта на социалните медии "сърцето" на технологията на Neural Magic. 
 
От стартъпа посочват, че Meta е публикувала алгоритмите на уебсайта с отворен код GitHub, като дори благодари на Златески за решаването на "ключов проблем за продължаващия напредък на Facebook в света на изкуствения интелект". 
 
Миналата година Meta поиска от съда да прекрати делото, твърдейки, че Neural Magic не е успяла да идентифицира никакви защитими търговски тайни и че Златески не е придобил информацията неправомерно. Но в понеделник съдът разреши на Neural Magic да продължи делото, обобщава Reuters. 
 
  
 
 
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg