Учени от Харвард с крачка напред в лечението на деца със сърдечни проблеми

711
Учени от Харвард с крачка напред в лечението на деца със сърдечни проблеми

© Wyss Institute at Harvard University

Изследователи са разработили обещаваща синтетична сърдечна клапа, която може да се използва при растящи деца. Екип на Wass Institute и John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (SEAS), структури на Харвардския университет, са създали FibraValve - имплант, който може да бъде произведен за минути с помощта на метод на предене на влакна, който позволява да се оформят детайлите на клапата на микроскопично ниво, готови да бъдат колонизирани от живите клетки на пациента и да се развиват заедно с тях, докато съзряват. 
 
FibraValve е продължение на проекта JetValve - изкуствена сърдечна клапа на екипа от 2017 г., базирана на голяма част от същите принципи. Но актуализираната версия използва "фокусирано ротационно струйно предене", което добавя потоци от насочен въздух за по-бързо и точно събиране на синтетичните влакна върху дорника за предене. Това улеснява фината настройка на формата на клапата.  
 
В резултат микро- и нановлакната на полимера могат по-точно да възпроизведат тъканната структура на органична сърдечна клапа, а производственият процес отнема по-малко от 10 минути. Алтернативните методи могат да отнемат часове. 
 
Учени класираха най-полезните диети за сърцето. Веган и кето не са сред тяхИзготвената класация дава нови насоки на лекарите в превенцията на сърдечни заболявания


Техниката използва и "нов, персонализиран полимерен материал", наречен PLCL (комбинация от поликапролактон и полимлечна киселина), който може да издържи в тялото на пациента около шест месеца - достатъчно време (на теория), за да могат неговите клетки да проникнат в структурата и да я поемат. Въпреки че досега е тествана успешно само при овце, дългосрочната визия е получената органична тъкан да се развива заедно с детския организъм, докато той съзрява. Това потенциално може да изключи необходимостта от рискови операции за последваща подмяна, след като детето порасне.  

"Нашата цел е клетките на пациента да използват устройството като карта за регенериране на собствена жива клапна тъкан", коментира един от авторите на изследването Кевин "Кит" Паркър в прессъобщение, цитирано от Engadget. 
 
Научен пробив обещава да спре развитието на раковите метастазиТе са отговорни за 90% от смъртните случаи при това заболяване


При проведения от изследователите тест върху жива овца FibraValve "започна да функционира веднага, като нейните платна се отваряха и затваряха, за да пропускат кръвта при всеки сърдечен удар". Освен това те наблюдават червени и бели кръвни клетки и фибринов протеин, които се събират върху скелето на клапата през първия час. Учените твърдят, че устройството не е показало признаци на увреждане или други проблеми.  

"Този подход към подмяната на сърдечната клапа може да отвори вратата към персонализирани медицински импланти, които се регенерират и растат заедно с пациента, което ще подобри живота на децата със сърдечни проблеми", казва на свой ред друг съавтор - Майкъл Питърс. 
 
Изследването все още е предварително и екипът планира да проведе по-дългосрочни тестове върху животни в продължение на седмици и месеци за допълнителна оценка. Въпреки това те вярват, че техният пробив в крайна сметка може да намери други приложения, включително за създаване на различни клапи, сърдечни пластири и кръвоносни съдове.  
Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Davidof
# 0
20:06 | 8 June 2023
Земеделски и индустриален инвестиционен заем Ние сме банка, която предлага кредитни услуги за финансиране на различни ваши проекти в рамките на търговското земеделие и създаването на различни бизнеси. Предлагат се оферти от 8 000 евро до 5 000 000 евро с възможност за възстановяване на 2,5% лихва годишно. Свържете се по имейл: ( pacific-loan.service@outlook.fr ) Чрез WhatsApp на номер: +33 745 550 314 благодаря ви, чакам да ви прочета много скоро
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg