Увреждат ли почвата тежките селскостопански машини?

486
Увреждат ли почвата тежките селскостопански машини?

© Pixabay

Масивните селскостопански машини могат да увредят до една пета от земеделските земи по света, твърдят учени в доклад, цитиран от BBC.

Теглото на съвременните комбайни, трактори и други селскостопански съоръжения рискува да уплътни почвата, което да доведе до наводнения и лоши реколти, предупреждават шведски учени.

Те изчисляват, че комбайните, когато са напълно натоварени, са нараснали по размер от около 4 тона през 1958 г. до около 36 тона през 2020 г.


В почвата, която е смачкана от огромната им тежест, въздухът се изтласква и тя се уплътнява.

Това затруднява растенията да пускат корени и да изтеглят хранителни вещества, а земята става податлива на наводнения.

Изследователите смятат, че нарастващото тегло на селскостопанската техника представлява заплаха за селскостопанската производителност. Техният анализ предполага, че комбайните могат да увредят до една пета от площите, използвана за отглеждане на земеделски култури.

Шумът на парите 2022 събира топ банкерите на БългарияПредставители на част от най-големите банки в страната са сред лекторите на 13-ото издание на финансовия форум Шумът на парите

Според Томас Келер, професор по управление на почвата в Шведския университет по селскостопански науки в Упсала, машините трябва да бъдат проектирани така, че да не надвишават определено натоварване.

"Уплътняването може да се случи в рамките на няколко секунди, когато тези машини преминават по почвата, но възстановяването ѝ може да отнеме десетилетия", казва още той.

В изследването той и неговите колеги повдигат любопитния въпрос как гигантските динозаври, които са били много по-големи от съвременните машини, са успявали да съществуват без да утъпкват почвата и без да оказват катастрофално влияние върху съществуващите по тяхно време екосистеми?

Проф. Келер предполага, че гигантските растителноядни животни може да са се придържали към вече утъпкани пътеки, използвайки дългите си вратове, за да посегнат към близката растителност.

„Смятаме, че те може би не са се разхождали произволно из растителността", обяснява той.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg