В Нова Зеландия микроби извличат злато от електронни отпадъци

4754
В Нова Зеландия микроби извличат злато от електронни отпадъци

© YouTube.com

Мобилни телефони, таблети, лаптопи, умни часовници – днешният свят е наблъскан с главозамайващо разнообразие от джаджи, които ни предоставят свързаност, забавления и информация.

Нашият глад за най-новите модели е толкова голям, че тези устройства много лесно отиват на боклука.

Тази култура на “изхвърляне” често означава, че потребителите са виновни за това, че се отървават от старите устройства веднага щом новите излязат на пазара - навик, който може да оказва значителен ефект върху отпадъчните потоци и околната среда.

Излязъл наскоро доклад посочва, че през 2019 г. са създадени 53.6 млн. метрични тона електронни отпадъци, като едва за 17.4% от това количество “е документирано, че са събрани и рециклирани по правилния начин.”


Global E-waste Statistics Partnership публикува своя доклад през юли и описа електронните отпадъци като такива, които съдържат вредни субстанции, в това число и живак, хидрохлорофлуорвъглеводороди, хлорофлуорвъглеводороди и бромирани забавители на горенето.

Докладът също така описва мрачната картина на опасностите, които създава електронните отпадъци.

По тази причина някои компании прибягват към химията, за да разработят решение за рециклирането на стари устройства, като мобилни телефони, докато в същото време извличат стойност от този процес.

Бежово злато, или как престъпници печелят милиони от рециклиране на картонРециклирането на картон, което може да бъде законно и незаконно, носи значителни печалби

Един такъв пример е Mint Innovation - компания за чисти технологии, базирана в Окланд, Нова Зеландия.

“Разработихме биологичен процес за извличането на ценни метали от странни и чудесни суровини, като електронни отпадъци,” казва пред CNBC Оли Кръш, главен научен директор на компанията. 

Той обяснява, че системата на Mint Innovation включва смилането на отпадъчни материали в консистенция, подобна на пясък.

“Причината да правим това е да се уверим, че подлагаме всичкия метал на последващия процес на химическо филтриране,” добавя той.

“Например, ако вземете платките, те съдържат много чипове. В тези чипове има много стойност, затова трябва направим така, че те да преминат през този процес.”

Когато става въпрос за извличането на ценен материал, като злато, техниката, използвана от Mint Innovation, която самата компания описва като “процес по биорафиниране ”, включва редица стъпки.

Според видео на уебсайта на компанията химикали разтварят превърнатия в прах електронен отпадък, а тези материали, които не са се разтворили, биват отделяни.

След това към цялата схема се добавят микроби. Златните атоми се прикрепяват към тях посредством процес, известен като “селективна биосорбация.” След това покритите със злато микроби се филтрират, като в процеса се произвежда паста, която става на пепел, а след това се рафинира в солидно, “рециклирано” злато.

От устойчива гледна точка процесът по извличането на злато от продукти, които вече се използват, е по-важен, отколкото човек би си помислил.

“Близо 50% от стойността от електронните отпадъци идва от златото, което се използва,” казва Камерън Уебър, старши преподавател в Университета на Окланд.

“Всъщност, в електронните отпадъци има повече злато като концентрация, отколкото в златната руда, която се добива от земята,” добавя той.

“Затова създаването на методи за отделянето и рециклирането на тези ценни метали ще бъде от съществено значение.”

“Бъдещето за Mint Innovation е да докажем, че нашата технология работи при различни видове отпадъчни суровини,” казва Кръш.

“Вече доказахме, че работи при електронните отпадъци, а сега започва да проучваме извличането на паладий и други метали от каталитичните конвертори на автомобилите,” добавя той.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ваня Ковачева
# 0
23:10 | 2 October 2020
В страната ни също има двукраки микроби който извличат златото от златодобивната ни промишленост. Дори за държавата ни нищо не остава.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg