1 милион свободни места предлага EС портал за работа

990
1 милион свободни места предлага EС портал за работа

Близо 1.2 млн. свободни работни места в цяла Европа се предлагат в европейския портал за професионална мобилност EURES. Пак там работодателите могат да открият над 300 хиляди биографии на търсещи работа. Броят на регистрираните фирми, които дебнат за кадри в EURES, към момента е близо 18 хиляди.

EURES е трудова борса, в която са включени служби по заетостта от всичките страни членки в ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Швейцария също участва в сътрудничеството в EURES. Порталът е създаен през 1993 г. и се координира от Европейската комисия. Вече е преведен изцяло на български. EURES притежава повече от 700 съветници, които са в ежедневен контакт с търсещите работа и работодателите в Европа.

В България съветници на EURES има в регионалните звена на Агенцията по заетостта във Велико Търново, Ловеч, Пловдив, София, Хасково, Бургас, Монтана и Русе. От тях могат да се получат специфични съвети и насоки по отношение на правата и задълженията на работниците, живеещи в една страна, а работещи в друга.

Порталът разполага със специалната секция, наречена My EURES. В нея търсещите работа могат да създават и съхраняват профили за търсене и да получават съобщения по имейл, когато се появят предложения за работа, отговарящи на зададения профил. Системата за автобиография онлайн на EURES дава възможност да предоставите своята автобиография в полезрението на консултанти на EURES и регистрирани в системата работодатели. Работодателите също могат да създават и cъхраняват профили за търсене и да получават съобщения по имейл.

Важно е да се знае, че My EURES е безплатна услуга. Както и че ако не сте посещавали акаунта си повече от 3 месеца, вашите данни няма да бъдат достъпни за работодателите. Не се пазят автобиографиите на хората, чиито профили бе са били посещавани в период от 2 г.

Справка в портала показва, че най-много хора искат да започнат работа в областите администрация, икономика и право - над 36 хиляди. На второ място по привлекателност са дейностите, свързани с продажби, покупки и маркетинг.

Най-активни в търсенето на работа през EURES са италианците, испанците и поляците. Българите се нареждат на 10-о място в този списък с близо 10 хиляди души, пуснали своя обява в EURES. Работодателите пък търсят основно системни инженери и програмисти, готвачи, сервитьори и бармани, както и машинни инженери и заварчици.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg