1000 лв. данък джип

3379
1000 лв. данък джип

Нов данък лукс ще удари собствениците на мощни джипове. От догодина всеки, който яха над 200 коня под капака, ще доплаща. Допълнителният налог ще бъде между 3.69 лв. и 7.38 лв. за всеки киловат над 149.

Не е изключено горната граница да бъде повишена още повече, казаха депутати. Това означава, че притежателите на джипове и спортни лимузини ще внасят хилядарка и нагоре за данък.

Например за джип BMW с мощност 408 коня налогът ще удари 1400 лв.

Данък лукс ще бъде въведен и за скъпите имоти.

Размерът му обаче ще е различен за отделните градове. Налогът за всички жилища пък може да скочи с 80%. Конкретните размери на данък лукс ще се определя от общините.

Данък сгради може да скочи с 80% от следващата година. С промяна на Закона за местните данъци и такси ще се даде по-голяма свобода на общините при определянето на налозите. Идеята е да се разшири диапазонът за определяне на данък сгради и налога за прехвърляне на имот и да стане от 0.1 до 4.5 на хиляда от цената на жилището.

Сега за данък сгради диапазонът е от 0.1 до 2.5 на хиляда, а за сделките с имоти облагането беше от 0.1 до 3 промила. Промените ще бъдат внесени в парламента по настояване на общините. В момента за апартамент с данъчна оценка от 100 000 лв. максималният данък е 250 лв., а догодина ще скочи до 450 лв.

Конкретният размер на данъка ще се определя от самите общини. За най-скъпите имоти налогът ще скочи няколко пъти, тъй като ще се въведе и данък лукс. Имотите с данъчна оценка по-висока от средната за съответната община ще се облагат с по-голям налог. По-висок данък ще се плаща и за опасни и рушащи се сгради.


Данък лукс ще бъде въведен и за мощните коли. От 2011 г. значително по-висок данък ще се плаща за автомобилите с мощност над 149 kW, или 200 конски сили.

Налогът за тези най-мощни автомобили ще бъде между 3.69 лв. и 7.38 лв. за всеки киловат над 149. Не е изключено горната граница да бъде повишена още повече, казаха депутати. Така за джип BMW с мощност 408 коня налогът ще бъде между 600 лв. и 1400 лв.

За автомобил като Mercedes-Вenz с 340 коня пък собствениците ще трябва да извадят допълнително от 600 до над 1000 лв. Облекчения за превозните средства догодина ще могат да ползват само хората с увреждания, които имат проблеми с придвижването.

По този начин ще се прекратят злоупотребите с досегашния закон, при които преференции ползваха всички хора с увреждания. Въведен ще бъде и нов елемент от досегашната такса за битови отпадъци, който да отива за изграждане на депа в общините.

Намален ще бъде и броят на вноските за разсрочено плащане за такса смет от 4 на 2.

Туристическата такса пък ще стане данък, определящ се от броя на леглата и процента на заетост на легловата база. Общините пък ще имат електронен достъп и до данните на КАТ и НАП.

Източник: в. Стандарт

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg