От 300 до 1000 лв. глоба заплашва всеки, който хвърля пластмасови, стъклени или хартиени опаковки в кофите за битова смет, ако в населеното място е въведена система за разделно събиране. Същото наказание важи и в обратния случай - когато се хвърля битова смет в цветните контейнери.

Това предвиждат промени в Закона за управление на отпадъците, подготвени от Министерството на околната среда и водите. Досега глобата бе от 150 до 500 лв.

Завишените санкции са опит да се подпомогне разделното събиране на отпадъците от опаковки, което буксува у нас вече четвърта година.

Двойно по-голяма санкция ще плащат и тези, които държат старите си, излезли от движение автомобили пред блока, вместо да ги предадат за рециклиране. За тях са предвидени глоби от 300 до 1000 лв. Толкова може да отнесете и ако изгаряте битовата си смет в двора. Санкцията при повторно нарушение в тези случаи е от 600 до 2000 лв.

При по-малки нарушения са предвидени глоби от 10 до 50 лв., които ще се налагат от инспекторите на място срещу квитанция.

Още по-сурови са санкциите за едноличните търговци и фирмите при неправилно изхвърляне и депониране на производствени отпадъци, опасни продукти, акумулатори, луминесцентни лампи и други. При нарушение на закона те може да отнесат до 50 000 лв.

Глоби са предвидени и за фирмите, които не плащат редовно продуктовите си такси. Напоследък организациите за оползотваряване на отпадъците от опаковки се жалваха, че членовете им не си плащат редовно вноските поради кризата.

Неизрядните производители и вносители ще се наказват с имуществена санкция в двойния размер на неплатената продуктова такса, а при повторно нарушение - със санкция от 3000 до 20 000 лв. Досега глобата бе два пъти по-малка.

Двойно по-големи глоби са предвидени и за тези, които нарушават изискванията за разделно събиране, транспортиране и третиране на отпадъци според вида, свойствата и съвместимостта на отпадъка. Предвидена е имуществена санкция от 3000 до 10 000 лв.

Източник: в. Труд