1000 лв. необлагаеми, 20% данък за богатите

1079
1000 лв. необлагаеми, 20% данък за богатите

1000 лв. необлагаем минимум и 20% данък за богатите. Драстичната реформа предлагат икономисти в доклад, изготвен по заръка на Георги Първанов. Дни след енергийните престрелки с премиера Борисов президентът нанася втори удар, призовавайки новото правителство да приеме спешно антикризисен план. И критикува кабинета "Станишев" за разхищения.

Година след настъпването на кризата България още няма икономически план, който не само да извади страната от рецесията, но и да гарантира развитие. За първи път комплексни антикризисни мерки се посочват в четвъртия Доклад за президента. Научният труд е дело на експерти, основно от икономическия институт на БАН - ст. н. с. д-р Митко Димитров, проф. д-р Гарабед Минасян, доц. д-р Стоян Александров и др.

Предговорът започва с тежки критики за кабинета на Станишев: първо експертите предупредиха за кризата, после бизнесът и гражданите я почувстваха, накрая и правителството я призна. Забавената реакциясе отрази на ефективността на мерките. Най-силни примери са неразумното харчене на бюджетния излишък и недостатъчната воля за решаване на проблемите, заради които бе ограничен достъпът до фондовете на ЕС. Негативно въздействие оказаха и изборите, когато неоправдано действията на правителството бяха подчинени на предизборната борба.

Колосална приходно-данъчна реформа предлага икономическият екип, изготвил президентския доклад. С призива "Време е за нова стратегия" се изтъква, че досегашният подход, базиран на ниски данъци като основно средство за привличане на чуждестранни инвестиции, е изчерпан. Отправя се и апел към новото правителство спешно да приеме нова програма за излизане от кризата.

В условия на рецесия, когато икономическите агенти се стремят да трупат резерви, по-нататъшно намаляване на данъците и осигуровките с цел стимулиране на вътрешното търсене е ниско ефективно. По-ефикасно е генерирането на нетно търсене чрез фискални дефицити. Необходима е и промяна на данъчната политика:

Премахване на плоското облагане

В условията на криза всички страни с развита пазарна икономика засилват прогресивността на данъчните си системи, за да разпределят по-равномерно тежестта от свиването на производството и доходите. Това е особено характерно за САЩ и Великобритания. Могат да бъдат предложени следните примерни нива на облагане, при което общото подоходно облагане не нараства:

1. Нулева ставка за месечните доходи до 1000 лв.

2. 10% данък за доходите от 1000 до 3000 лв.

3. 20% данък за доходите от над 3000 лв.

Намаляване на ДДС

върху продуктите от първа необходимост и пълно премахване на данъка върху лекарствата.

Създаване на единна информационна данъчна система, премахване на злоупотребите с ДДС и други форми на измами и неплащане на данъци. Това би повишило приходите с 20-30% и е алтернатива на орязването на разходите.

Следва да се обмисли премахването на горните граници при пенсионното и здравното осигуряване. Съществуват виждания за намаляване на вноските за пенсионно осигуряване. Разчетите за очаквания от това ефект обаче са нереалистични.

Възстановяване на облагането на големите наследства над 1 млн. лв. с данък от 25%. Целта е да се избегне увеличаването на социалното разслояване в страната.

Радикално променената икономическа ситуация изисква и нов подход към разходната част на бюджета. Фискалните разходи следва да дадат позитивен импулс на вътрешното търсене и същевременно да подпомогнат структурното адаптиране на икономиката. За целта разходите трябва да са към:

- развитие и модернизация на инфраструктурата;

- енергоспестяване и повишаване на енергийната сигурност;

- развитие на информационни технологии;

- образование, квалификация, изследвания;

- подпомагане на малкия и средния сектор;

- подпомагане на втория и третия стълб на пенсионната система чрез създаване на държавен гаранционен фонд;

- програма за финансова подкрепа на граждани, затруднени с погасяването на ипотечните (жилищни) кредити.

Преобладаващите очакванията в страната са за връщане към предишния модел на растеж - с ниско данъчно облагане, решаваща роля на чуждестранните инвестиции и все по-ниска роля на държавата в преразпределението на БВП. Но тези очаквания са обратни на глобалните тенденции. В света се формира нов модел с нарастване на стратегическите държавно-регулативни функции, заключават експертите.

Източник: в. Труд

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Айде пак реформа
# 0
08:09 | 14 September 2009
Бе не се ли уморихте бе комунисти да давате акъл. Ако Бойко приеме това, ще стане смешно. Станишев левия въведе плосък данък, а Бойко десния да върне прогресивното облагане. Намалено ДДС върху стоките от първа необходимост.Ама че тъпня. И кои са стоките от първа необходимост? Веднага ще се почнат врътки и ще се купуват БМВта а ще се фактурират като домати. Ако ще се намалява ДДС, добре но за всичко. И накрая, целта била да се намали социалното разслоение. СМЯХ СМЯХ И ПАК СМЯХ! В западните държави данъците са високи, но целта е да има пари за инфраструктурни проекти, за почистване, за неподкупна полиция и власт и хората си плащат данъците щото виждат какво получават насреща. А тук целта пак ще е да се съдере от гърба на честния инженер, лекар и т.н. а тези с доходите от бордове и приватизация, те си знаят как да ги скатаят
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg