Между 600 и 1000 шофьори, които минават на червено в София, се заснемат всеки ден от полицейските камери. Поне 500 са софийските нарушители, които всеки ден получават покана по пощата да се явят в Пътна полиция, пише в днешния си брой вестник "24 часа".

Така със скорост от 20 глоби на час всеки от водачите разбира, че за не спазен светофар губи 8 контролни точки и трябва да плати 50 лв. глоба. Видеонаблюдението на МВР и шестте мобилни камери на КАТ "ловят" още шофьори, които карат бясно, газят пешеходци на зебра или директно влизат в насрещното движение. Рекордьорка по най-много нарушения за най-кратко време е дама, заснета 6 пъти за ден да завива наляво точно след забранителен знак на Орлов мост.

Още от днес катаджиите ще проверяват освен за колани и за изправност на фаровете на автомобилите. Акция "Светлина" се провежда традиционно всяка година от началото на ноември и е насочена към пътната безопасност.

От 1 ноември водачите на МПС са длъжни да карат на къси светлини дори и в светлата част на деня. Задължението е през целия есенно-зимен период и важи до 1 март следващата година. Независимо, че в някои от зимните дни е слънчево и има достатъчно видимост, законът е категоричен - трябва да се кара на фарове. В първите 7 дни шофьорите само ще бъдат проверявани, а след 8 ноември и глобявани по 20 лв., обясниха от КАТ.

Източник: вестник "24 часа"