По 1200 лв. на месец могат да изкарват родните студенти през лятото, като садят цветя и озеленяват баровски вили и спортни клубове. Това е една от най-атрактивните оферти за сезонна работа, предлагани от бюро "Студентски труд", пише в днешния си брой вестник „Стандарт“. За да получат работата обаче, младежите първо трябва да минат курс по подравняване и монтиране на изкуствена трева.

Също по 1200 лв. могат да вземат и бъдещи висшисти, които фирмите наемат, за да монтират климатици в жегите.

Студентите търсят най-вече временна работа - само през лятото, когато не са на лекции, обясни шефката на младежката трудова борса Катя Тенева. Тя изтъкна, че на пазара най-много се търсели работници в областта на търговията и строителството.

Традиционно хит за лятото са и барманките и сервитьорките. Момичетата получават между 300 и 800 лв., за да разнасят таблите. На различните места обаче условията са различни и се предлагат и бонуси като процент от оборота или служебен транспорт.

Не само студенти, но и ученици масово сервират и работят по хотелските рецепции по цялото Черноморие, показа проверка на "Стандарт". Работата по плажовете е предпочитана масово, защото невръстните работници не само изкарват по някой лев, но и прекарват цялото лято в купони.

Младежите от Добрич например масово отиват в близкия курорт Албена за топлите месеци. Учениците получават по около 250-300 лв. по кухните на ресторантите, за да режат зеленчуци или да разнасят шезлонги. Бургаските кръчмари пък масово пропищяха, че са останали без работна ръка, защото всички тинейджъри се изнасят към Слънчев бряг. Там хлапетата сервират по блок масите и носят багажа на туристите. На мода в Бургас тази година е момичета да заработват и като "наземни стюардеси" на летището, като почистват самолетите след пътуване.

Лятна работа мечта по морето е и продажбата на сувенири и бижута, признават младежи. Стигала съм и до 1500 лв. на месец, каза варненска ученичка. След работата на морето си купих кола втора ръка, похвали се пред "Стандарт" пък абитуриентка от сливенската езикова гимназия. Тинейджърите от отдалечените от морето градове обаче са по-малко привилегировани. Плевенските ученици изкарват по 10 лв. на ден през ваканцията, като разнасят листовки на хипермаркетите по пощенските кутии. Момчета от Благоевград пък масово заработват като работници на строителни обекти.

Снимка: БГНЕС