1.4 млрд. лв. дефицит в бюджета на НОИ

707
1.4 млрд. лв. дефицит в бюджета на НОИ

Дефицитът в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ) продължава да расте. Към края на юли той вече е 558 млн.лв. на годишна база, обяви вчера министърът на труда Тотю Младенов.

Главната инспекция по труда и НАП започнаха от вчера масирани проверки в цялата страна. Те трябва да доведат до увеличение на събираемостта на вноските и до по-голям обхват на осигурените (виж репортажа по-долу). Очакваме да извадим на светло доста хора, с което да ограничим нарастването на недостига на средства, каза министър Младенов.

Заложеният първоначално планов дефицит за НОИ в Закона за държавния бюджет за т.г. е 846 млн.лв. Заедно с появилия се нов от 558 млн. лв. се очаква в края на годината държавата да покрие общо 1.4 млрд. лв., обясни зам. социалният министър Христина Митрева.

По-големи били притесненията за приходната част - там имало 484 млн. лв. по-малко от очакваното, т.е. 88.8% от заложеното в бюджета. С 277 млн. лв. по-малко са постъпленията от вноски, защото осигурените са намалели с 92 хил. души средно на месец. С 40 лв. по-нисък е вече и средният осигурителен доход, от което в бюджета на НОИ са влезли 207 млн. лв. по-малко от предвиденото.

Инспекторите на социалното и транспортното министерство погнаха и таксиджиите за работа на черно. Около 40 хил. от тях били без договори и осигуровки.

Започнаха и проверките по процедурата за отпускане на помощни средства за хора с увреждания. В края на юли парите за тях са изчерпани и бюджетът е на червено с 28 хил. лв. Ще бъдат спрени и всички мерки за преквалификация на безработни по линия на Агенцията по заетостта. Те ще се изпълняват и финансират изцяло от Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". От това ще бъдат спестени близо 4 млн. лв. до декември, каза зам.-министър Красимир Попов.

Източник: в. Труд

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg