15% прогнозен скок на заплатите тази година

386
15% прогнозен скок на заплатите тази година

"Средно годишно заплатите в реалния сектор у нас ще нараснат с 15% през 2008 г. за разлика от миналата, когато скокът на възнагражденията бе към 20 на сто", съобщи Светлозар Петров, шеф на JobTiger, специализирана в търсенето и намирането на работа.

Прогнозата му е на базата на информация от около 15 хил. работодатели, пише в днешния си брой в. "Сега". По думите му фирмите нямат ресурс за по-голямо увеличение, освен това производителността на труда ни продължава да бъде отчайващо ниска. Процентът според него може да се промени, ако има непредвидени обстоятелства, както например шофьорската стачка през 2007 г. "В резултат на нея в момента няма фирмен шофьор, който да взема по-малко от 1000 лв. месечно", посочи Петров.

И през 2008 г. най-големият проблем на пазара на труда ще е както липсата на кадри въобще, така и на висококвалифицирани специалисти, смятат от JobTiger. През 2007 г. оттам прогнозираха фалити на фирми заради тоталното оголване в някои сфери откъм кадри и невъзможността на някои работодатели да увеличат достатъчно възнагражденията. Според Петров фалитите все пак предстоят, а забавянето им се дължи на факта, че много фирми са вдигнали заплатите на черно. Някои предприятия са увеличили възнагражденията на служителите си през 2007 г. до максимално възможния праг - от 10-11% на 18-20%, и тази година едва ли ще могат да намерят средства за ново повишаване.

Според Петров през 2008 г. ще има вторична вълна на заминаващи в чужбина българи след първата при влизането ни в ЕС, но това няма да е пагубно за нашия пазар на труда. "Все още българинът не е мобилен и продължава да се гордее заради това, че е работил в Испания, а смята за ужасно, ако трябва да се премести да работи от София във Варна", коментира Петров.

По данни на компанията все още желаните от хората заплати са по-високи от предлаганите им от работодателите. Данните все пак сочат, че средно се предлагат 100 лв. повече, отколкото е обявената от шефа първоначална сума.

ТРИКОВЕ
С цел набиране на ценни кадри от JobTiger вече пуснаха и първите 100 мобилни консултанти. До средата на годината броят им трябва да стигне 1000, а до края на 2008 г. трябва да станат 3000. "Агентите" ще оглеждат качествените служители и при желание от тяхна страна ще ги препоръчват на бъдещи работодатели.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg