1600 горят за кредит всеки месец

664
1600 горят за кредит всеки месец

По цели 80 изпълнителни дела на ден се водят срещу поръчителите. Тези производства се увеличиха с 30%, а все повече хора не успяват да погасят заемите си, сочи статистиката.

От общо 110 000 изпълнителни дела миналата година 33 000 са за борчове към банки. От тях към 20 000 са за потребителски кредити, обезпечени от поръчители. Сумите са в широк диапазон - от по неколкостотин лева до 20 000 лв. Има потребителски кредити и по 40 бона, защитени само с поръчителство.

Около една трета от тези заеми са с гаранти. Затова не са малко и случаите, при които именно те връщат парите на банките. Трезорите пък успявали да съберат половината си вземания.

Поръчители масово не разбират, че с подписа си поемат риск те да плащат на банката, ако този, който е получил кредита, спре да връща парите. Затова мислете, преди да подпишете, съветват частните съдия-изпълнители. Обикновено хората стават поръчители на приятели, роднини или колеги.

Има обаче и гаранти, които се съгласяват на честна дума и дори не познават човека, за когото се подписват. Често те разбират за какво става дума чак когато получат призовка от частен бирник, защото длъжникът е спрял да обслужва кредита си. Съдебните изпълнители обясниха, че при масовото раздаване на кредити преди време се оказало, че едва ли не всеки на всеки е поръчител.

"И в един момент, когато хората престанат да връщат кредитите си, едни и същи лица се оказват пред необходимостта да изплащат няколко заема", изтъкнаха бирниците.

Когато основният длъжник не работи и няма имоти, тогава всичко се стоварва върху поръчителите. Освен това борчлиите често се опитват да преметнат банките, като променят адреса си и не ги уведомяват за това. Ако пък и поръчителите нямат пари да плащат на банката, може да се стигне и до изземане на техен имот. Не се пипа само жилището, ако е единствено.

Освен че може да се наложи да плащате чужд дълг, може и да не ви дадат заем в бъдеще, когато на вас ви се наложи, предупреждават съдебните изпълнители. Затова и напоследък роднините и приятелите на кандидатите за кредит са станали много предпазливи. Понякога дори сестра отказвала да стане гарант на брат си.

Съдебните изпълнители пък се опитват да дават съвети на длъжниците - например, че могат да внесат част от сумата и да разсрочат дълга си на месечни вноски.

Източник: в. Стандарт

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg