Средно 189 лв. смята да похарчи едно българско семейство за Коледа и Нова година. Това показа допитване на "24 часа" между 10 и 17 декември, проведена от кореспондентите на вестника в 11 областни града и в София.

Сумата, с която ще изпратим отиващата си 2013 г., е с 13.49 лв. по-малка от онази, която бяхме готови да похарчим, за да се сбогуваме с 2011 г. - 202.43 лв.

Хората се канят да дадат за ядене и пиене средно 100.36 лв., което е 53% от целия коледно-новогодишен бюджет, показват изчисленията. Сравнение с аналогичен сондаж на "24 часа" от 2011 г. показва, че бюджетът за трапезата тази година ще е с 23.69 лв., или с 8 на сто, по-малък от този през 2011 г. Тогава за ядене и пиене по празниците са отивали средно 123,95 лв.

За разлика от 2011 г. обаче, когато рестрикции са търпели всички пера (трапеза, коледна украса, честитки, картички за поздравления, подаръци), тази година българинът развързва повече кесията за подаръци на най-близките и приятелите.

Днес перото "подаръци" е 42 на сто от празничните харчове срещу само 33% през 2011 г. "Коледното меню е постно, а пуйката може и да е половин. Всяка година хвърлям поне една четвърт от гозбите от коледните и новогодишните трапези. По-добре тези пари да отидат за подаръци на децата, близките и приятелите", обясни логиката на тенденцията столичанин.

"Ние повечето продукти си ги имаме от село, включително винцето и ракийката. И питата с късмети си я месим сами. Не харчим много по Коледа и Нова година. Столичани да му мислят", шегува се ловчанлия.

За възрастна жена от Стара Загора най-трудното е да избере подаръци на внуците си. "Днес всички искат айфони, компютърни игри, всякакви екстри, свързани с интернет - не можеш да минеш с мече и кукла. Затова по-добре за децата да има, ние винаги ще намерим какво да сложим на масата", сподели тя.

Едва 4 на сто от празничния бюджет, или средно 8.15 лв., ще похарчим за коледни украси и честитки срещу 5.7%, или 11,51 лв., преди 2 г.. Аргументът "за какво са ни интернет, модерните телефони и есемесите, ако не да поздравим близките за празниците", обяснява отлива от класическата новогодишна картичка по пощата.

"Децата пораснаха - за какво да купуваме цяла елха, стигат и елхови клонки. А всякакви джунджурии за украса си ги пазим от минали години", обясни врачанин.

Как да преживеем празниците без да съсипваме семейния бюджет

Младо семейство от столицата пък призна, че по Коледа сяда на трапезата с родителите си, а Нова година кара на площада."Там е весело и усещаш купона, телевизията е за по-уседналите. Не трябва много - само нещо за сгряване!"

Има и такива, които споделят, че най-напред гледат да си платят сметките за ток и парно, а после мислят за Коледа и Нова година. "Чудо голямо, че няма да печем пуйка или прасенце. Че мои познати по селата карат и на пилешко, и на повече постно. И пак им е весело!", сподели жена от Монтана.

Данните от тазгодишна анкета показват, че по-малко сред нас се отказват от някое перо по празниците заради кризата в сравнение с преди 2 г. За сметка на това пък сумата, която сме готови да похарчим за празниците като цяло, е по-малка.

Заради кризата празнуване на Коледа и Нова година в чужбина е немислимо за 53.2 на сто от анкетираните. Почти толкова са били те и през 2011 г. - 52.5%. Средно 1.5 пъти намаляват съкратилите разходи по пера от празничния бюджет.

Над една четвърт от анкетираните се отказват от посрещане на празниците в заведение или хотел с куверт. Преди две години те са били цели 42%. Днес по-малко от една пета няма да зарадват семействата си с подаръци, докато преди 2 г. са били над 1/4.

Според данните всеки трети ще съкрати перото “подаръци за приятел”, докато през 2011 г. така е постъпил всеки 2-и. Без нова коледна украса ще е всяко 4-о домакинство срещу всяко трето преди 2 г. “От няколко години имаме изкуствена елха. Обясняваме на децата, че е по-добре с нея, отколкото да отсечем живо дръвче”, споделиха млади родители от Велико Търново.

Сред анкетираните 2% няма да подреждат празнична трапеза. Но заявилите “От нищо няма да се откажем!” са четири пъти повече, или 8.4%.

“Тъжно е, ако пестим и на празник, когато цялата фамилия се събира. За какво живеем тогава?”, риторично попита софиянец. “У нас всеки носи по нещо за трапезата и е весело. Грехота е да съсипваме празника със сметки кое колко ще излезе...”, коментира плевенчанка.

Данните от проучването показват, че хората намират начин да посрещнат достойно празниците в суровите времена на кризата и не само в по-рационално разпределение на средствата. Все повече българи ще посрещнат новата 2014 г. в къщи - 54% срещу 44% през 2011 г.

По-малко с 1 до 3 на сто са решените да празнуват с приятели и роднини в страната и дори на ресторант в сравнение с 2011 г. “За какво да пътувам - зима е, студено е, скъпо е!”, аргументира се пловдивчанин.

Увеличават се тези, които няма да вземат отпуск по празниците. Ако през 2011 г. те са били 50 на сто, днес са 66.7%. “Да караш ски е лукс и привилегия. По-евтино ми излизат почивките през лятото”, сподели столичанин.

Двойно са намалели решените да празнуват в чужбина - от 9.8 на сто през 2011 г. до 5.3% сега.