2 милиона българи с четири сметки за ток наведнъж

502
2 милиона българи с четири сметки за ток наведнъж

Близо 2 милиона българи ще получат след 10 април четворна сметка за ток. Това са клиентите на ЧЕЗ, които живеят в Западна България, Плевенско и Ловешко.

Компанията първа в България въвежда тримесечното засичане на електромерите, след като Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) го разреши в края на миналата година. Тогава условието на държавата бе, че електроразпределителните дружества ще спестят средства и няма да настояват за вдигане на цената на тока. Но вчера от ЧЕЗ заявиха, че няма да оттеглят искането си за 8.9% поскъпване от 1 юли.

Четворните сметки ще са една за март и три прогнозни за април, май и юни. Следваща сметка ще има чак в средата на юли, когато енергото ще е засякло реалната консумация и ще изпрати изравнителна сметка и три нови прогнозни. Ако клиентът е платил повече от консумирания ток, ще получи кредитно известие и може да си вземе парите от каса на дружеството. Надвзетата сума може да бъде приспадната по желание на абоната от следващите сметки. Върху тези пари компанията не плаща лихва, съобщиха от ЧЕЗ.

"Въпреки че ще получат четворна сметка, задължението на клиентите засега е да платят само мартенската", каза шефът на "Продажби" Радослав Димитров. Следващите 3 ще се плащат по график, който е отбелязан в сметката, където ще бъде написано и на каква дата ще бъде спрян токът, ако не бъде платен. Датите за плащане ще са едни и същи всеки месец. До средата на юли клиентите няма да получат друго известие и трябва да помнят сроковете, иначе рискуват да останат без ток. "В Чехия, където компанията практикува отчитане на електромера веднъж на 12 месеца, клиентите отдавна са свикнали и помнят датата", мотивираха се от компанията.

Прогнозната консумация за април, май и юни ще е еднаква за всеки месец. Тя е изчислена по специална формула, която ДКЕВР одобри в края на миналата година. В основата й е консумацията на конкретния абонат за последните 12 месеца. Съответно прогнозната консумация за юли, август и септември пак ще е еднаква, но няма да е същата като за предходните три.

Абонатите ще имат право да коригират размера на изчислената равна месечна вноска, но само след като подадат заявление в клиентски център и преди датата на падежа на първото плащане за тримесечния период.

За новите абонати на ЧЕЗ има два варианта: или да заявят какво количество ще консумират по своя преценка, или ЧЕЗ да им изчисли служебно ток.

Според шефовете на компанията евентуалното поскъпване на електричеството през юли няма да обърка сметките, но със сигурност следващата изравнителна ще е с доплащане. Освен това има вероятност за около 200 000 абонати една от сметките им да е по-голяма от обичайната, защото заради засичане на графиците в нея ще бъде отразена консумацията за повече от 30 дни. От EVN и E.ON ще въведат тримесечното отчитане по-късно през годината.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg