Hовата 2013 година вероятно ще е по-топла от обичайното, прогнозира метеорологът Симеон Матев.

Жега ще има и в политиката - това е сигурно. След 2012 г., в която нямаше национални избори, догодина сме призовани да се явим два пъти пред урните.

Първият път през януари, когато ще се проведе национален референдум за ядрената енергетика, който трябва да реши бъдещето на АЕЦ “Белене”. Втория път - през юли, когато е парламентарният вот и трябва да изберем кой ще ни управлява през следващите 4 години.

Четирима авторитетни икономисти разказват добра или лоша ще е годината за икономиката и за джоба ни за вестник "24 часа".

Те прогнозират между 1.5 и 2.5% ръст на икономиката догодина. Експертите предвиждат още, че еврото и левът ще задържат позиции спрямо другите валути. По две неща обаче има противоречиви прогнози:

- Доходите - с леко увеличение или замразени;

- Продължава ли свиването на потреблението или ще има слаб растеж.

Всички експерти обаче са единодушни, че ако човек иска да няма проблеми в работата си, трябва постоянно да повишава образованието и квалификацията си.

“Ако през последните 5 г. с нищо не си надградил своите знания и умения, рискът да си загубиш работата е опасно висок”, казва бившият социален министър Иван Нейков.

“Повече труд, повече усилия” е рецептата на финансиста Емил Хърсев. А Нейков казва още, че все повече хора виждат най-сигурния начин да си повишат доходите в отказа от удобството на един-единствен трудов договор и преминаване на работа на два, а понякога и повече договори.

Е, явно жегата ще е и на работното място.

И си заслужава да се замислим над глобалното заключение на проф. Михаил Константинов - голямата заплаха за света е, че материалните ресурси са на привършване.