3 млрд. чакат да ги вземем от приватизация

1587
3 млрд. чакат да ги вземем от приватизация

Държавната хазна може да получи близо 3 млрд. евро свежи пари от приватизацията на около 25 апетитни фирми.

Това става ясно от анализ на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Предстои документът да се обсъжда с правителството и синдикатите.

Сред най-интересните за инвеститорите са "Булгартабак холдинг", държавните дялове от енергото, столичната "Топлофикация", летище София, "Кинтекс", две пристанища, Слънчев бряг, ВМЗ и други.

"Нямаме острови за продан, но имаме работещи фирми", коментират експерти.

Почти 3 милиарда евро могат да влязат в срок от година - година и половина при ударна приватизация у нас. Това става ясно от анализ, подготвен от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Предстои документът да бъде дискутиран с правителството и синдикатите.

Според бизнеса именно приватизацията може да се превърне в спасителния пояс за икономическата политика на кабинета "Борисов" при натрупания огромен дефицит само за първите два месеца на т. г.

От КРИБ са разработили детайлна програма за приватизация. Според нея в съвсем кратки срокове в хазната могат да влязат поне 750-800 млн. евро от борсови продажби.

Най-бързо, лесно и с гарантиран успех можели да се спазарят остатъчните дялове от 33% в трите електроразпределителни компании у нас. Мажоритарни собственици в тях с по 67% от капитала са чешката ЧЕЗ, германската Е.ОН и австрийската ЕВН.

Същото важало и за остатъчния държавен дял от 27% в ТЕЦ "Енел Марица-изток 3". Според КРИБ подходящи за раздържавяване са дъщерните дружества на Българския енергиен холдинг, "Слънчев бряг" АД и Пловдивския панаир.

Идеята при тези предприятия е скоростна приватизация чрез фондовата борса. Според КРИБ целият процес по продажба на дяловете би отнел не повече от 6 месеца. През това време трябва да се избере упълномощен инвестиционен посредник и да се листнат предприятията.

Повече време биха отнели сделките за компании, за които се търсят стратегически инвеститори. В тази група попадат "Булгартабак холдинг", ТЕЦ "Марица-изток 2", оръжейните "Кинтекс" и ВМЗ - Сопот, "Техноекспортстрой", "Топлофикация София", Агенция "Дипломатически имоти в страната" (АДИС), остатъчният дял от "Български морски флот" и други. От тази група предприятия се очакват още по-сериозни приходи - 1.520-1.570 млрд. евро, като процедурите биха отнели между 12 и 18 месеца.

Също толкова време би било необходимо и за сключване на договори за концесия и последваща приватизация на атрактивни активи. Подобна схема би била приложима за "Летище София", "Пристанище Варна-запад" и "Пристанище Бургас". Приходите от тези три компании се очаква да достигнат 560 млн. евро. Основната част от средствата биха дошли от столичната аерогара. При благоприятни концесионни условия само тази сделкаби донесла 500 млн. евро.

Източник: в. Труд

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg