30% от нивите у нас са с екологична стойност

443
30% от нивите у нас са с екологична стойност

Около 30% от земеделските земи в България са с висока природна стойност, съобщиха от международната природозащитна организация WWF. Земеделските земи с висока природна стойност са места, обитавани от ценни видове или представляващи коридори, които свързват местообитанията на важни растения и животни, уточниха еколозите, цитирани от днешния брой на вестник „Монитор“.

Организацията ще представи днес в Брюксел най-ценните земеделски земи в България и Румъния.

В последните години тези земи застанаха в центъра на вниманието на програмите за развитие на селските райони на Европейския съюз. В България бяха проведени три обучения и проучвания на земеделските земи с висока природна стойност - в природните паркове Странджа и Русенски Лом и в Западна Стара планина. В тях се включиха фермери, представители на местната и централната власт и неправителствени организации.

На представянето в Брюксел ще бъдат обсъдени резултатите от проучванията на земеделските земи с висока природна стойност в България и Румъния.

Проектът в двете страни се извършва от WWF и Европейския форум за опазване на природата и пасторализъм и е финансиран от програма BBI Matra на холандското правителство.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg