35 тона злато и 451 тона сребро край Трън

3193
35 тона злато и 451 тона сребро край Трън

Международната компания "Юромакс Рисорсис" е открила 35 тона злато и 451 тона сребро край Трън, съобщиха от дружеството. През януари фирмата ще поиска да бъде възстановен добивът в района.

В началото на месеца икономическото министерство е одобрило окончателния геоложки доклад от проучванията на компанията. Дружеството обяви, че е открило злато край Трън още през юли тази година.

Първоначално от компанията и от икономическото министерство прогнозираха запаси от 100 тона злато. За сметка на тройно по-малките залежи обаче се оказало, че среброто е повече от очакваното., съобщава Труд.


Все още се чакат резултати от проучването за благородни метали край Ракитово, където прогнозите са за залежи от 100 тона сребро и 7 тона злато.

По данни на икономическото министерство в момента у нас има шест сключени концесионни договора за добив на метални полезни изкопаеми, включващи и злато.

България е четвърта по добив на ценния метал в Европа.

Най-голямата работеща мина се намира край Челопеч и се стопанисва от канадската компания "Дънди". Запасите на находището в момента се изчисляват на около 20 млн. тона руда със съдържание на злато между 4-5 грама на тон. Същото дружество е концесионер и на находище "Хан Крум" край Крумовград.

Концесията обаче не е влязла в сила, защото договорът се обжалва, обясниха от икономическото министерство. Друго голямо находище е това на "Горубсо Кърджали". В останалите три регистрирани досега находища златото се добива като страничен продукт.

Международната "Юромакс Рисорсис" освен в България работи в Македония и Сърбия. У нас тя търси благородни метали край Трън, Разлог, Благоевград и Велинград. Трънското находище обаче е най-голямо засега, проучвателните дейности се простират върху 15 кв. км. Общата работна програма на компанията е за 6,27 млн. долара.

Преди да получи търговско откритие, "Юромакс" трябва да направи екооценка на проекта. Очаква се оценката за въздействие върху околната среда да стартира до няколко седмици.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

кабак
# 0
14:04 | 29 April 2014
България се пази от стихии и бедствия - благодарение на златната мрежа, която покрива цялата ни страна, като нервна система. Много наши предци са подсказвали,че природата ни е уникална - райско кътче което ще бъде унищожено от алчност и корпоративни интереси. Българите могат да живеят с най-висок стандарт в целия свят, ако със "зъби и нокти"опазваха чистотата на безценната си природа, земята, горите, реките,животните, минералните извори, въздуха на този РАЙ! Ако Българите се занимаваха с чисто земледелие и животновъдство...можеше да изхранваме не само себе си, а цяла Европа и северна Африка...Само Тракийската низина наравно с Калифорнийската са двете уникални места в света, където могат да се отглеждат над 800 вида продукти в промишлени количества. Минералните ни извори са повече от 600 от които приблизително 150 и повече са с промишлен дебит. Горите са ни с най-качествената дървесина, само дето кедрови дървета не отглеждаме !... Но нейсе ще копаме злато, за да се съсипят милиони хектари за шепа жълти стотинки... Милиони хектари за асфалт...милиони хектари за бетон...Отровни производства...Вместо Райска градина с Розови долини, Кюстендилски плодове, Тракийски зеленчуци, Доруджанско жито, Златни пясъци и китни Балкани, като пример за народите живещи в останалия червив свят...България се превръща в обезлюдената пустиния - "Цигания"!... Тежко на идващите поколения след нас !ЖАЛКО!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg