400 баровци влязоха в черен списък

2159
400 баровци влязоха в черен списък

Близо 400 баровци от София са били записани в черен списък на прокуратурата и се разследват за финансови далавери.

Съмнителните богаташи били набелязани по време на акциите „Тузари” и „Хеликоптер”, в които държавното обвинение партнира на Националната агенция по приходите и МВР. Целта на операциите беше да се засекат всички милионери, които по документи живеят на прага на мизерията, а в действителност се ширят в огромни палати и карат лъскави лимузини.

От началото на проверките през 2008 г. досега Софийската градска прокуратура е образувала над 100 дела. Те са за данъчни и документни престъпления и пране на пари.

„Преписките по събраните досега материали са над 100. Трябва и технологично време за провеждане на проверката. Няма да спрем дотук. Под контрола на прокуратурата ще работим с всички отговорни институции”, обясни пред „Монитор” градският прокурор на София Николай Кокинов.

Разликата между доходите и разходите на набелязаните от държавното обвинение богаташи била от 1 до 6 млн. лв.

Акция “Тузари” в София имаше за цел да установи собствениците на коли и имоти на стойност над 500 хиляди лева и дали те са декларирали, че имат пари да си ги позволят. Проверката обхваща придобити имоти, яхти и автомобили в периода 2004-2008 година и е разпоредена от зам. главния прокурор Валери Първанов.

Това е една от мерките, залегнали в т.нар. екшън план на правителството в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. По време на разследването данъчни и прокурори установили, че при близо 70 души има сериозно разминаване между декларираните им доходи и реалните им разходи.

Според проверяващите разликите варирали между 1 и 6 млн. лв., съобщава в. Монитор. Сега богаташите, които са се опитали да укрият охолството си, ще бъдат подложени на нови проверки, които да установят чисти ли са парите им и има ли извършени данъчни и финансови престъпления.

Преди две години разследващите запорираха имоти, коли, яхти и банкови сметки на тузарите, които не могат да докажат произхода на парите си. Мярката има за цел да обезпечи разследванията, за да не могат хората, които са на мушката, да продадат имуществото си или да го прехвърлят на трети лица.

След приключването на данъчната ревизия ще се реши дали да бъде поискан и постоянен запор на собствеността за която богаташите не могат да докажат произход на средствата.

След изготвянето на тези актове в акцията ще се включи и комисията „Коларов” за отнемане на имущество, придобито по престъпен път. Нейните служители ще разгледат събраните доказателства и ще решат на кои тузари да бъде поискана конфискация на имуществото. Освен това се очаква прокуратурата да образува досъдебни производства за финансови и данъчни престъпления срещу богаташите с неясен произход на доходите.

След акция „Хеликоптер” на кадастралната карта на страната са се появили над 10 000 имота. Заради липсата на Акт 16 къщите не се водели официална собственост и техните притежатели не били длъжни да доказват произход на парите, с които са си построили луксозните имения.

След акцията на НАП изведнъж пред общините започнали да се вият опашки от желаещи да регистрират имането си.

До момента общият ефект от акцията на данъчните е над 20 млн. лева. 400 имота в цялата страна са проверявани от НАП в рамките на акцията за проверка на законността на имотите.

Три групи нарушения се откриват при купуването на луксозни имоти, които се ползват за жилищни нужди, но се декларират като фирмени. Освен това всички режийни разходи се записват за сметка на дружествата на бизнесмените. И третата група е физически лица, които не са декларирали доходи, но са купили луксозни имоти. За последните два месеца има 150 случая, при които имоти, които се водят като фирмени, са продадени на физически лица.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...