400 бона за бебе в офиса

1106
400 бона за бебе в офиса

Колко майки мечтаят за детска градина във фирмата, в която работят? Или поне да има къде да оставят детето си за час, докато приключи работното време в офиса. При това абсолютно безплатно. Скоро това удобство ще стане лесно достъпно за всеки шеф.

Защото Европа пуска парите за социални придобивки за служителите в предприятията. Става дума за 38 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

Те трябва да бъдат усвоени до 2013 г. Минималното финансиране, което фирмата може да получи, е 50 хил. лв., а максималното - 390 хил. лв.

Забавачката в офиса е само един от жестовете, които работодателят може да направи към своите служители. За социална придобивка се счита също обособяването и оборудването на места за отдих и почивка. Към тях се включва и фитнес залата, където хората може да спортуват.

Възможност е и масажът след няколко часа работа пред компютъра. Лекарски или зъболекарски кабинет във фирмата пък е добре забравеното старо. Както и изграждането на фирмена столова или помещение за хранене с необходимото оборудване за самообслужване.

Разпоредителите с парите по програмата - Агенцията по заетостта, оставят широко поле за въображението на фирмите.

Няма да се допускат единствено проекти за обзавеждане и оборудване, пряко свързано с производствения процес. Проектното предложение за социални придобивки обаче трябва да е обвързано с дейността на самото предприятие и нуждите на работниците, обясни Анелия Лозанова, зам. изпълнителен директор на Агенцията по заетостта.

Затова от фирмите се иска много убедително да обосноват, че социалната придобивка наистина ще служи на работниците.

Екстри за самите работодатели няма да се допускат. Стига да има убедителна мотивация, с шансове да получи финансиране е дори изграждането или ремонтът на почивна база, в която работниците на предприятието могат да отдъхват безплатно.

Задължително условие е помещенията за отдих, хранене или забавачка да са собственост на фирмата.

До седмица Агенцията по заетостта ще публикува на сайта си насоките за кандидатстване, по които фирмите ще може да подготвят проектите си. Схемата е наречена "Социални иновации в предприятия".

Още отсега е ясно, че към нея ще има голям интерес, защото вече има много запитвания в бюрата по труда, каза още Лозанова. Ще може да кандидатстват малки, средни и големи предприятия.

Източник: в. Стандарт

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg